Mainos
Mainos

Eduskunta toivoo jo uusia viinaveron kiristyksiä

Eduskunta on ottanut suorastaan huojentuneena vastaan hallituksen esityksen alkoholiveron nostosta kymmenellä prosentilla.

Esitystä pidettiin kautta linjan tervetulleena iltapäivän istunnossa. Monet edustajat pitivät korotusta kuitenkin vielä riittämättömänä, ja hallitukselta toivottiin jo pian seuraavaa korotusesitystä.

Hallituksen muutaman vuoden takainen roima viinaveron pudotus on aiheuttanut laajalti ahdistusta eduskunnassa. Vihreiden Erkki Pulliainen katsoi kaikkien aikanaan epäiltyjen kielteisten seuraamusten toteutuneen. Kaikki tuolloin liiallisesta alkoholinkäytöstä rasittuneet ovat siirtyneet ajasta ikuisuuteen, hän päivitteli.

Pulliainen arveli myös, että talouskriisi voi poistaa päiväjärjestyksestä vielä matkustajatuonnin ongelmankin, jos Viro joutuu pakon edessä kiristämään verotustaan.

Keskustan Tapani Töllin mielestä veronkiristys olisi saanut olla isompikin.

- On syytä olettaa ja toivoa, että lisäkorotus on tulossa, Tölli sanoi ja muistutti, että kaksi tehokkainta keinoa vaikuttaa alkoholin kulutukseen ovat saatavuus ja hinta.

Oiva Kaltiokumpu (kesk.) katsoi, että jotakin olisi syytä tehdä myös ravintoloiden aukioloajoille. Hän ei nähnyt mitään järkeä siinä, että ravintoloihin lähdetään nykyisin vasta puoliltaöin ja notkutaan siellä neljään saakka.

Viinaveron korotuksen lisäksi lähetekeskustelussa oli muitakin hallituksen viikko sitten sopimaan elvytyspakettiin liittyviä ja sen yhteydessä annettuja esityksiä.

Keskustan Esko Kiviranta oli erittäin pettynyt siihen, ettei yritysten perintöveron lisäkevennyksestä tullut mitään, vaan hallitus veti lopulta esityksensä pois. Hän sanoi kokeneensa, ettei koko farssimainen prosessi ollut hallituksessa kenenkään käsissä.

Eduskunta hyväksyi tänään myös vuoden kolmannen lisäbudjetin. Oppositio äänestytti lukuista muutosesityksistään, mutta hallitusrintama kaatoi tavan mukaan ne kaikki. Rahaa lisäbudjetti tuo muun muassa rakennemuutosalueiden tukemiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme