Mainos

Eduskunta vahvisti yhteisöveron jaon

Eduskunta löi illalla lukkoon lakimuutokset, joita tarvitaan budjettiin tehtyjen menolisäysten kattamiseksi.

Kuntien ja seurakuntien osuutta yhteisöverosta pienennettiin valtion hyväksi hallituspuolueiden ryhmänjohtajien aiemmin sopimalla tavalla. Verontilityslakiin hyväksyttiin ensi vuodelle valtion jako-osuudeksi 61,98 prosenttia, kuntien osuudeksi 36,39 prosenttia ja seurakuntien osuudeksi 1,63 prosenttia yhteisöverosta.

Muutos tuo valtiolle arviolta 250 miljoonaa markkaa enemmän kuin hallituksen alkuperäinen esitys jako-osuuksista. Keskusta olisi halunnut pienentää kuntien osuuden leikkausta 400 miljoonalla markalla. Lisäksi keskusta ja kristilliset esittivät, ettei neuvotteluissa hyväksyttyä 100 miljoonan markan siirtoa seurakuntien osuudesta toteutettaisi. Tämä raha käytetään opiskelijoiden asumistukeen.

Opposition esitys kaatui luvuin 119-57. Hallituspuolueet kasvattivat budjetin menoja valiokuntavaiheessa kaikkiaan 368 miljoonalla markalla. Rahoitusta haetaan myös erilaisilla pienillä säästöillä ja sätkätupakan veron korotuksella.

Peräkamaripoikien sätkät kallistuvat

Torstaina sisällöltään hyväksytty tupakkaverolain muutos tuo valtiolle lisää verotuloja 24 miljoonalla markalla. Sätkätupakan hintaa korotus nostaa noin 7 prosenttia. Uuden lain mukainen vero on 50 prosenttia vähittäismyyntihinnasta.

Savukepaperista peritään niin ikään veroa. Sen suuruus on 60 prosenttia. Kristilliset olisivat halunneet nostaa muidenkin tupakkatuotteiden veroa. Keskustelussa arveltiin, että sätkätupakan veron kiristymisen maksavat etupäässä pienituloiset maaseudulla ja pienissä kaupungeissa asuvat vanhemmat miehet.

Valtiovarainvaliokunnassa oli jopa päätelty, että kyseessä on "peräkamaripoikien" vero. Keskustan Olavi Ala-Nissilä epäili, että joku voisi luulla veron iskevän suoraan keskustan peruskannattajakuntaan. Näin ei hänen mukaansa kuitenkaan ole, koska keskusta on "voimakas ja moderni yleispuolue".

Pekkarinen, Mauri

Kuntaliitto arvosteli etukäteen yhteisöveron leikkaamista.

Liiton valtuuston puheenjohtajan Mauri Pekkarisen mielestä yhteisöveron 250 miljoonan markan leikkaus heikentää kuntalaisten palvelujen laatua. Kuntaliiton mukaan hallitusryhmien sopimus lisää myös kuntalaisten eriarvoisuutta.

Liitto varoittaa lisäksi valtiovaltaa uusista kuntien verotulojen leikkauksista esim. tupo-ratkaisun yhteydessä.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot