Mainos
Mainos

Eduskuntavaalit kiinnostavat Aurinkorannikolla

Perussuomalaisten suosion raju nousu, verotus ja EU-asiat puhuttavat vaaleihin valmistautuvia Suomalaisia Espanjan Aurinkorannikolla.

Alueen noin 25 000 suomalaista seuraa kotimaan politiikkaa paikallisen suomenkielisen lehden ja internetin välityksellä.

Radio Novan avustaja Antti Pekkarinen arvioi, että perussuomalaisia ei Aurinkorannikolla kannateta yhtä varauksetta kuin Suomessa.

– Luulen, että niillä ihmisillä, jotka asuvat täällä, on aika kansainvälinen kuva maailmasta ja voisin kuvitella, että perussuomalaisten kannatus jää täällä aika pieneksi.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori on arvostellut ulkomailla äänestämistä kohtuuttoman vaikeaksi. Hän ehdottaa, että vakituisesti ulkomailla asuvat suomalaiset voisivat äänestää kirjeitse tai sähköisesti.

Aurinkorannikolla äänestäminen on tehty suomalaisille hyvin helpoksi.

– Ulkomailla äänestäminen saattaa olla vaikeaa semmoisissa paikoissa, joissa ei ole Aurinkorannikon kaltaisia suomalaisyhteisöjä. Täällä äänestäminen on sen sijaan äärimmäisen helppoa. Esimerkiksi ensi viikolla Aurinkorannikolla on 3 helposti löydettävää äänestyspaikkaa, jotka ovat auki joka päivä kello 10–16, eikä mukaan tarvitse ottaa muuta kuin henkilötodistus.

Puolueet mainostavat myös ulkomailla

Antti Pekkarinen on Aurinkorannikolla ilmestyvän Kaupunkilehti Fuengirolan päätoimittaja. Hän ihmettelee lehden vaalimainosten määrää.

– Tämän viikon lehdessä on 9 sivua vaalimainoksia! Lehteä luetaan netin kautta toki myös Suomessa, mutta enimmäkseen mainokset on suunnattu täällä asuville ja täällä turisteina vieraileville suomalaisille.

Aurinkorannikon kokoomus on kokoomuksen isoin jäsenjärjestö. Siten etenkin kokoomuspoliitikot ovat kunnostautuneet kampanjoimaan Espanjassa myös paikan päällä.

– Aurinkorannikon kokoomus on järjestänyt täällä suuria vaalitilaisuuksia, jotka ovat keränneet paljon väkeä. Lisäksi yhdistys järjestää vaalipäivän suurimmat vaalivalvojaiset. Se on vuokrannut täältä ison juhlahuoneiston, jossa tuloksia seurataan pitkin iltaa. Tilaisuuteen odotetaan satoja ihmisiä.

Osa lähtee kotiin äänestämään

Viime eduskuntavaaleissa vuonna 2007 koko Espanjasta annettiin vähän reilut 5 000 ääntä. Aurinkorannikolta ääniä annettiin noin 3 000.

Pekkarinen arvelee, että äänestysajankohta vaikuttaa äänestäjien määrään. Etenkin tänä vuonna, kun vaalit ovat myöhään huhtikuussa, moni Espanjan talviasukas on ehtinyt muuttaa jo takaisin Suomeen.

– He äänestävät siis todennäköisesti Suomessa varsinaisena vaalipäivänä.

Sään puolesta äänestäminen onAurinkorannikolla Suomea huomattavasti leppoisampaa.

– Ennuste kertoo, että ensi keskiviikkona on vähän pilviä taivaalla, mutta muuten näyttää puhtaan aurinkoiselta – ja lämpötila huitelee 25 asteessa.

Kevään eduskuntavaaleissa voi äänestää ulkomailla lähes 250 ennakkoäänestyspaikassa 91 eri valtion alueella. Ulkomailla pysyvästi asuvat tai ulkomailla tilapäisesti oleskelevat äänioikeutetut voivat äänestää ennakkoäänestyspaikoiksi valtioneuvoston asetuksella määrätyissä edustustoissa ja niiden toimipisteissä. Ennakkoäänestys järjestetään ulkomailla 6.–9.4.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme