Mainos
Mainos

Egyptistä palannut MTV3:n toimittaja: Mubarakin aika on ohi

Egyptistä juuri kotimaahan palannut MTV3:n toimittaja Janne Hopsu kuvailee tilannetta kaoottisessa maassa odottavaksi. Hänen mukaansa on selvästi aistittavissa, että presidentti Hosni Mubarakin aika käy vähiin.

- On ylitetty sellainen tietty pelon kynnys. Ihmiset uskalsivat kaduilla sanoa avoimesti, mitä mieltä he ovat asioista. Poliiseja ei näkynyt missään. Erittäin tärkeä psykologinen kynnys oli kyllä murtunut.

Kansa kaduilla haluaa Hopsun mukaan entisen systeemin loppua, poliisin mielivallan loppua ja korruption loppua. Halutaan samaa, mitä Euroopassakin on. Ihmiset haluavat mm. ruokaa oikealla, hyvällä hinnalla.

- Kaikissa haastatteluissa ja kohtaamisissa ihmisten kanssa korostettiin sitä, että vanhan on jäätävä taakse, ja demokratian tultava tilalle.

Hillittyjä sotilaita

Sotilaat ovat Hopsun mukaan kansalaisten puolella. Muutenkin sotilaiden käytös on ollut paikanpäällä nähtynä hillittyä ja rauhallista.

- On hyvin vaikea ajatella, että he alkaisivat ampua kansalaisia. Sotilaat antoivat ihmisten kiivetä panssareiden päälle, poseerata niiden edessä, ja paiskasivat kättä mielenosoittajien kanssa.

Egyptin uutistoimisto Mena kertookin, että Egyptin armeija ei aio tarttua aseisiin mielenosoittajien taltuttamiseksi. Armeijan mukaan kansalaisten vaatimukset ovat "oikeutettuja".

Armeijan läsnäolo on lisääntynyt Egyptin kaupungeissa. Hopsun mukaan se johtuu lähinnä ryöstelyn lisääntymisestä ja siitä, että näin näytetään, kenellä on valta.

Hopsu vahvistaa sen, mitä on muutenkin jo epäilty. Muiden arabimaiden johtajat eivät olisi halunneet nähdä mellakkakuvia Egyptistä tai Tunisiasta. Yhdysvalloille, EU:lle ja Israelille asia on kiusallinen. Suezin kanava on tärkeä, mutta Mubarakin tukeminen sotii pahasti Euroopan ja Yhdysvaltojen demokratiapuheita vastaan.

(MTV3)

Katso Janne Hopsun studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 31.1.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme