Mainos
Mainos

Ehdotus lakkolaista repii eduskuntaa

Rajavartijoiden lakkoon puuttumisen mahdollistava poikkeuslaki sai eduskunnassa tänään aikaan myrskyn. Pääministeri Vanhanen ei pidä lakiesitystä ongelmana.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei onnistunut saamaan tänään valmiiksi lausuntoaan lakiesityksestä, joka mahdollistaisi puuttumisen rajavartioiden lakkoon heinä-elokuussa. Kokousta jatketaan huomenna.

Sosiaalidemokraatit halusivat asian käsittelyyn lisäaikaa. Puolueen ryhmä käsitteli esitystä tänään kriittisessä hengessä.

SDP:n eduskuntaryhmä ei suostu rajoittamislain säätämiseen pika-aikataulussa. Ryhmänjohtaja Jouni Backman toi myrskyisän kokouksen jälkeen julki, että SDP:n ryhmä ei ole valmis käsittelemään poikkeuslakia nopeutetussa aikataulussa asian merkittävyyden vuoksi.

Backmanin mukaan SDP:n ryhmä on tyytymätön myös tapaan, jolla hallitus on tuonut esityksen eduskuntaan. Backman myös vakuutti eduskuntaryhmänsä olevan täysin valmis tulemaan asian vuoksi töihin myös juhannuksen jälkeen, mikäli tarve vaatii.

Pääministeri Matti Vanhanen ei pidä lakiesitystä ongelmana, koska ehdotus on määräaikainen. Viranomaisten on kyettävä turvaamaan Helsingin mm-kisat, Vanhanen perustelee.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi piti päätöksentekoa vaikeana. Perustuslakivaliokunnassa nousi visaiseksi ongelmaksi se, missä määrin rajavartiolaitoksen työtaistelun piiriin kuulumattomien virkamiesten määrääminen valvontatöihin rikkoo lakko-oikeutta ja ammattiyhdistysliikkeen toimintavapautta.

Valiokunnan kuulema valtiosääntöoikeuden asiantuntija, professori Kaarlo Tuori arvioi, että lakko-oikeuden rajoittaminen esitetyllä tavalla voidaan saada pienin muutoksin sopusointuun perustuslain kanssa. Vakavampi ongelma on hänen mukaansa se, että laki tekisi tyhjäksi äskettäin annetun työtuomioistuimen suojelutyötä koskevan lainvoimaisen päätöksen oikeudelliset vaikutukset. Se on perustuslakikysymys, joka koskee valtiovallan kolmijakoa: Lainsäädäntö-, täytäntöönpano- ja tuomiovaltaa.

Perutuslakivaliokunta ottaa lausunnossaan kantaa siihen, voidaanko laki käsitellä ilman vaikeutettua säätämisjärjestystä. Jos näin voidaan tehdä, lakiesityksen eduskuntakäsittely saataneen päätökseen ensi viikon alussa.

STTK arvostelee lakiesitystä voimakkaasti

Mikko Mäenpää

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää pitää hallituksen aikeita puuttua rajavartijalakkoon erittäin vakavana asiana. Hänen mukaansa hallituksen esityksellä ainakin tosiasiallisesti rajoitetaan työtaisteluoikeutta, kun sen vaikutusta heikennetään.

- Jos ei juridisesti, niin ainakin tosiasiallisesti työtaisteluoikeutta rajoitetaan sen kautta, että suojelutyön käsitettä tulkitaan uudella, poikkeuksellisella tavalla, Mäenpää kertoo.

Lainmuutos velvoittaisi rajavartijalakon ulkopuolella olevat rajavartiolaitoksen virkamiehet hoitamaan myös lakonalaisia tehtäviä.

Mäenpää ei kuitenkaan pidä hallituksen hanketta kaikkea lakko-oikeutta tai virkamiesten lakko-oikeutta koskevana ennakkopäätöksenä. Lainmuutos on rajattu ajallisesti MM-kisojen ympärille ja koskee vain rajavartiolaitosta.

Mäenpää hämmästelee myös hallituksen kiirettä - itse lainmuutoshan tulisi voimaan vasta 10. heinäkuuta.

- Jos nähdään, että kyseessä on niin suuri Suomen turvallisuuteen vaikuttava asia, niin ei kai sitten voi olla ongelma eduskunnalle tulla koolle kesken kesäloman, hän totesi.

Mäenpään mukaan hallituksen suunnitelmia voi tulkita niin, että lainmuutokseen ryhdyttiin, kun työtuomioistuimesta taannoin tuli "väärä päätös". Työnantajan teettämää suojelutyötä reippaasti rajannut tuomioistuimen päätös oli STTK:n silmin selvä ja odotettu.

Myös muut palkansaajakeskusjärjestöt ovat erittäin huolissaan hallituksen esityksestä.

- Sovittelijan johdolla olevan neuvotteluprosessin aikana tehty lakiesitys ei anna vakuuttavaa kuvaa valtiovallan neuvottelutoiminnasta, johtaja Lauri Lyly SAK:sta arvostelee tiedotteessaan.

- Työtaistelun aikana sen ulkopuolella olevilla virkamiehillä on oikeus pysyä puolueettomina ja tehdä omat virkatehtävänsä, vaatii Akavan neuvottelupäällikkö Markku Lemmetty.

Erityislain tarkoitus varmistaa turvallisuus MM-kisoissa

Hallitus perustelee erityislakia turvallisuuden varmistamisella yleisurheilun MM-kisojen edellä ja aikana. Lakiesityksen käsittely alkaa eduskunnan perustuslaki- ja hallintovaliokunnissa.

Illan mittaan harvalukuiseksi käynyt eduskunta äänesti puoliltaöin siitä, pyydetäänkö asiasta myös työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan lausunto. Vasemmisto-opposition ehdotus kaatui luvuin 39-30.

Hallitusrintama hajosi äänestyksessä, kun paikalla olleet SDP:n kansanedustajat tukivat vasemmistoliiton ehdotusta. Vasemmisto-oppositio ja eräät muut syyttivät hallitusta puuttumisesta lakko-oikeuteen. Arvostelijoiden mielestä on myös sopimatonta, että hallitus tavallaan työriidan toisena osapuolena turvautuu poikkeuslakiin.

Asian salainen valmistelu ja hyväksyttäminen pikavauhtia eduskunnassa nostattivat myös arvostelua. Erityislaki tuli yllätyksenä myös hallituspuolueiden kansanedustajille, mikä herätti närää erityisesti SDP:n edustajien piirissä. Eduskunta äänestää erityislain hyväksymisestä tai hylkäämisestä näillä näkymin ensi tiistaina.

Rajavartioliitto ja -laitos kahdenkeskisissä neuvotteluissa

Rajavartioliitto ja Rajavartiolaitos selvittelevät nyt rajavartijoiden lakonuhkaa kahdenkeskisissä neuvotteluissa. Osapuolet kävivät aamulla valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen puheilla, jolloin etenemistavasta sovittiin.

Rajavartioliiton puheenjohtaja Reijo Kortelainen ei halua tarkemmin ennakoida jatkoaikataulua. Saloniuksen puheille palataan, kun kahdenkeskisissä neuvotteluissa on edetty.

- Tässä tehdään koko ajan töitä, hän vakuutti puolilta päivin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 16.06.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme