Mainos
Mainos

Rippikoulua uusitaan - ehtoolliselle jo rippikoulun aikana

Rippikoululaiset voivat pian käydä ehtoollisella rippikoulun opettajan kanssa jo ennen konfirmaatiota. Luterilaisen kirkon uusi rippikoulusuunnitelma on määrä ottaa käyttöön viimeistään vuodenvaihteessa.

– Ehtoollisella voidaan käydä esimerkiksi leirikeskuksen kappelissa tai mahdollisesti jo rippikoulun alkujaksolla, kun käydään yhdessä jumalanpalveluksessa, sanoo piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkala.

– Uusi rippikoulusuunnitelma suosittelee, että rippikouluryhmä käy ehtoollisella yhdessä opettajan kanssa ja ehtoollisen merkitystä opetetaan sitä ennen. Itsenäinen osallistuminen ehtoolliselle tapahtuu edelleenkin vasta konfirmaation jälkeen, selvittää Inkala.

Piispainkokous käsittelee uutta rippikoulusuunnitelmaa huomenna. Tavoitteena on, että jo ensi kesän rippikoululeirejä järjestetään uuden suunnitelman mukaan. Viimeistenkin seurakuntien pitäisi ottaa se käyttöön vuodenvaihteessa.

Vähimmäiskestoksi viikko

Toinen uudistus on se, että ulkoläksyjä on aiempaa vähemmän. Uuden suunnitelman mukaan rippikoulussa pitää opetella uskontunnustus, Isä meidän -rukous, Herran siunaus ja rakkauden kaksoiskäsky. Paikallisseurakunta voi kuitenkin lisätä vielä jonkin ulkoläksyn, esimerkiksi kymmenen käskyä.

– Osalla nuorista on oppimisvaikeuksia. Heidät on uudessa suunnitelmassa muutenkin otettu paremmin huomioon, sanoo Inkala.

Rippikoululeirien pituus on vaihdellut eri seurakunnissa. Uuden suunnitelman mukaan leirin tulee kestää vähintään seitsemän päivää.

– Tutkimuksen ja kokemusten perusteella parhaat oppimistulokset saadaan tämänpituisilla leireillä. Nuoret ehtivät ryhmäytyä, sanoo Inkala.

Rippikoulu on kirkon hittituote: 86 prosenttia nuorista käy rippikoulun. Kaikista suomalaisista noin 72 prosenttia kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Inkalan mukaan nykyään on hyvin tavallista, että nuori kastetaan rippikoulun aikana tai juuri ennen konfirmaatiota.

– Toki rippikoulu on mahdollista käydä, vaikka ei kastettaisikaan, huomauttaa Inkala.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme