Mainos

Ei-eurooppalaisille esitetään lukukausimaksua korkeakouluihin

Suuret Aalto-yliopisto ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu pitävät myönteisenä lakialoitetta lukukausimaksujen perimisestä Euroopan ulkopuolisilta opiskelijoilta.

Kaikkiaan 119 kansanedustajaa on tehnyt lakialoitteen lukukausimaksusta, joka voitaisiin vähentää verotuksessa viiden vuoden aikana valmistumisesta Suomessa tehdystä työstä. Vihreiden edustajat eivät ole aloitteessa mukana ja oppilaskunnat vastustavat sitä.

Puuhamiehet tulevat kokoomuksesta, sosialidemokraateista, perussuomalaisista ja keskustasta.

Aloitteessa ehdotetaan, että EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta opiskelijoilta perittäisiin 3 000-12 000 maksu per lukuvuosi. Opiskelija saisi vähentää maksut tuloverotuksessa, jos hän jäisi Suomeen töihin.

Keskustan kansanedustaja Ari Torniainen on aloitteen kannalla.

– Halutaan, että opiskeluajat lyhenee, ja saadaan nopeammin asiantuntevaa työvoimaa työmarkkinoille.

Verohelpotusten toivotaan houkuttelevan työvoiman jäämistä Suomeen

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun rehtori Ritva Laakso-Manninen uskoo verohelpotusten lisäävän ulkomaalaisten halua jäädä työskentelemään Suomeen opintojen loputtua.

– Me muut maksamme lukukausimaksut veroissa, mutta EU:n ulkopuolelta tulevat ei ole näitä veroja maksaneet. He maksaisivat jälkikäteen, ja minusta se olisi tasavertainen mahdollisuus ja helpottaisi monen päätöstä jäädä Suomeen.

Haaga-Heliassa on 10 000 opiskelijaa, joista tuhat ulkomailta ja puolet heistä EU:n ulkopuolelta.

Aalto-yliopiston vararehtori Martti Raevaara sanoo, että myös työelämän pitäisi muuttua.

– Tärkeintä on että työelämä muuttuu siten, että ulkomaiset opiskelijat kokee Suomen kotimaakseen ja haluavat työskennellä täällä.

Aalto-yliopistossa on 15 000 opiskelijaa, joista 2000 ulkomaalaisia. Tietyissä loppututkinto-ohjelmissa ulkomaalaisosuus voi olla jopa 80 prosenttia.

Etiopialainen opiskelija Fikeraddis Lemma pitää Suomeen töihin jäämistä mahdollisena.

– Suomi on hyvä paikka opiskella ja täällä on hyvät mahdollisuudet löytää hyvä oman alan työpaikka, sanoo Lemma.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot