Mainos
Mainos

”Ei se fiksu veto ollut” – hallituksen tahditon nyrkkitervehdys saa risuja kansanedustajilta

RKP:n Carl Haglund, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, keskustan Antti Kaikkonen ja vihreiden Pekka Haavisto pitävät viimeviikkoista nyrkkitervehdyskohua osin aiheellisena.

Keskiviikkona pääministeri Juha Sipilä, valtionvarainministeri Alexander Stubb sekä työministeri Jari Lindström juhlistivat yhteiskuntasopimusehdotuksen hyväksymistä niin sanotulla nyrkkitervehdyksellä, fist bumpilla.

– Tilanteessa, jossa on saavutettu sopimus hyvin vaikeiden neuvotteluiden jälkeen, yhden osapuolen tuulettaminen antaa kuvan siitä, että he ovat nyt vetäneet pisimmän korren. Lähetys oli suora ja tilanne hyvin herkkä, joten olihan se harkitsematonta, Haglund sanoo.

Arhinmäki uskoo eleen tuntuvan pahalta erityisesti osan palkastaan menettävien ja matalapalkka-aloilla työskentelevien keskuudessa.

– Olen saanut asiasta paljon palautetta. Palkkaa leikataan ja toiset naureskelevat samalla lyöden nyrkkiä yhteen. Tahdittoman eleen tarkoitus ei varmasti ollut pilkata, mutta moni koki sen niin.

Myös Kaikkosen mukaan tervehdys ymmärrettiin väärin.

– Sipilän kanssa puhuneena tiedän, että siinä oli ihan vilpitöntä iloa sopimuksen syntymisestä. Sopimuksen, joka vähentää työttömyyttä tässä maassa. Syynä tuulettamiseen ei ollut työntekijöiden aseman heikkeneminen.

Haavisto arvioi tuulettamisen olleen ennenaikaista.

– Pienetkin symbolit voivat vaikuttaa, joten varovaisuutta pitää työmarkkinakentällä aina korostaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme