Mainos

Ei sisäistä adoptiota rekisteröidyssä parisuhteessa eläville

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mielestä rekisteröidyssä parisuhteessa eläville samaa sukupuolta oleville ei ole syytä säätää oikeutta perheen sisäiseen lapseksiottamiseen. Lapseksiottamisen mahdollistaminen rekisteröidyssä parisuhteessa muuttaisi olennaisesti oikeudellisen äitiyden ja isyyden käsitteitä.


Mannerheimin Lastensuojeluliiton mielestä rekisteröidyssä parisuhteessa eläville samaa sukupuolta oleville henkilöille ei ole syytä säätää oikeutta perheen sisäiseen lapseksiottamiseen. Liitto on esittänyt kantansa sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa rekisteröityihin parisuhteisiin liittyviä erityiskysymyksiä selvittäneen toimikunnan mietintöön

Tällä hetkellä lapsella voi olla oikeudellisesti kaksi vanhempaa, äiti ja isä. Lapseksiottamisen mahdollistaminen rekisteröidyssä parisuhteessa muuttaisi olennaisesti oikeudellisen äitiyden ja isyyden käsitteitä. Lapsella voisi tällöin olla kaksi oikeudellisesti määriteltyä äitiä tai isää.

Esitys siitä, että lapsella voi olla enemmän kuin yksi oikeudellisesti määritelty äiti tai isä, on koko äitiyden ja isyyden oikeudellisen määrittelyn ydinkysymyksiä. Jos rekisteröidyssä parisuhteessa mahdollistetaan perheen sisäinen lapseksiottaminen, päätöksellä voi olla ennustamattomia ja laajakantoisia vaikutuksia tuleviin ratkaisuihin myös muunlaisten perherakenteiden kohdalla.

Biologinen, sosiaalinen ja oikeudellinen vanhemmuus ovat eri käsitteitä. Sosiaalisen ja oikeudellisen vanhemmuuden eroavaisuus ei rajoitu vain samaa sukupuolta olevien parien perheisiin. Sosiaalinen vanhemmuus voi kuulua useammalle kuin kahdelle henkilölle esimerkiksi uusperheissä, sijaisperheissä tai useamman sukupolven perheissä elävien lasten kohdalla, vaikka näissä perheissä elävällä lapsella on oikeudellisesti vain yksi isä ja yksi äiti.

Kysymys siitä, voiko lapsella olla oikeudellisesti määriteltyjä äitejä tai isiä enemmän kuin yksi, ei siis koske vain samaa sukupuolta olevien parien perheissä eläviä lapsia. Jos rekisteröidyssä parisuhteissa mahdollistetaan lapseksiottaminen, avautuu samalla kysymys siitä, että pitäisi laajemminkin mahdollistaa oikeudellinen moniäitiys tai moni-isyys.

Rekisteröidyissä parisuhdeperheissä elävien lasten oikeudellista asemaa voidaan monin tavoin parantaa ilman, että lapseksiottaminen mahdollistetaan rekisteröidyissä parisuhteissa. Esimerkiksi rekisteröidyssä parisuhdeperheissä elävien lasten elatus voidaan turvata siten, että lakia lapsen elatuksesta muutetaan niin, että rekisteröity puoliso voidaan velvoittaa osallistumaan parisuhdekumppanin lapsen elatukseen. Rekisteröidyissä parisuhdeperheissä elävien lasten epäedullinen asema perintöverotuksessa voidaan korjata muuttamalla perintö- ja lahjaverolakia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot