Mainos
Mainos

Eila Hiltunen kuollut

Yksi maamme modernin kuvanveiston suunnannäyttäjistä ja kansainvälisesti menestyneimmistä taiteilijoista, Eila Hiltunen, on kuollut.

Kuvanveistäjä Eila Hiltunen, 80, kuoli eilen kotonaan pitkän sairauden jälkeen. Hän oli syntynyt 22.11.1922 Sortavalassa.

Hiltunen oli yksi modernin suomalaisen kuvanveiston suunnannäyttäjistä ja kansainvälisesti menestyneimpiä taiteilijoitamme.

Yksi hänen tunnetuimmista töistään on Sibelius-monumentti Helsingissä. Kuvanveistäjä Hiltusen 1950-luvulla alkanut abstraktin ilmaisun kausi huipentui juuri vuonna 1967 paljastettuun Sibelius-monumenttiin, joka lopullisesti merkitsi modernistisen julkisen kuvanveiston läpimurtoa Suomessa. Hän sai töistään lukuisia koti- ja ulkomaisia tunnustuksia.

Hiltusen teoksia on paitsi Suomessa myös esimerkiksi New Yorkissa YK:n päärakennuksen edustalla, Pariisissa Unescon palatsin sisäpihan puutarhassa ja Stern-lehden toimitalon edustalla Berliinissä. Töitä on myös Teheranissa Keskuspuisto Park Mellissä, Saudi-Arabiassa Jeddassa ja Roomassa Kämmekkäveistos Palazzo Nervin alapuolella olevassa Eurin puistossa keinojärven rannalla.

Eila Hiltunen siirtyi hitsaustekniikkaan vuonna 1957 veistettyään kymmenen vuoden aikana teoksiaan pronssiin ja marmoriin kubistisen vaiheen päättymiseen saakka. Hän oli erikoistunut suurikokoisiin ulkoilmaveistoksiin, joissa hän käytti materiaalina jaloterästä, kuparia, alumiinipronssia ja alumiinimessinkiä.

Hiltusen mittava ura maamme eturivin kuvanveistäjänä sai tunnustusta vuonna 2000, jolloin opetusministeriö palkitsi hänet Suomi-palkinnolla. Professorin arvonimi kuvanveistäjä Hiltuselle myönnettiin vuonna 1974.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme