Mainos
Mainos

EIT:ltä jälleen tuomiot Suomelle oikeudenkäynnin kestosta

Suomi on saanut jälleen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavia tuomioita, jotka koskevat oikeudenkäynnin pituutta. EIT katsoi tänään anatamassaan ratkaisuissa, etteivät oikeudenkäynnit tapahtuneet kohtuullisessa ajassa.

Ensimmäisessä tapauksessa kyse oli perheen venematkalla sattuneesta onnettomuudesta ja kahdesta vahingonkorvausoikeudenkäynnistä. Toisessa oikeudenkäynnissä prosessi kesti yhteensä kuusi vuotta ja viisi kuukautta ja toisenkin osalta puhuttiin yli neljästä vuodesta.

EIT määräsi valtion korvaamaan asiasta valittaneelle 8 000 euroa aineettomasta vahingosta ja 3 000 euroa oikeudenkäyntikuluista.

Oikeudenkäynnin liiallisesta kestosta oli kysymys myös jutussa, joka koski ympäristölupaa anonutta huoltoasemayritystä ja asian käsittelyä hallintotuomioistuimissa. Tässä tapauksessa asian käsittely kesti hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa yhteensä kuusi ja puoli vuotta. Molemmat oikeusasteet käsittelivät lupahakemuksen kahdesti.

Valtion on korvattava valittajalle 2500 euroa oikeudenkäyntikuluista.

EIT on antanut 50 Suomea koskevaa tuomiota, joissa se on todennut oikeudenkäynnin pituudesta johtuvan rikkomuksen.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme