Mainos
Mainos

EIT vaatii virolaisvangin palautuksen tutkimista

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) vaatii, että Suomessa selvitetään vielä palautettavaksi määrätyn virolaisvangin palautuksen oikeutusta. Asiasta pitäisi tehdä selvitys EIT:lle huhtikuun loppuun mennessä.

Ihmisoikeustuomioistuin pyytää Suomen hallitusta tutkimaan, loukkaako siirto ihmisoikeuksia siksi, että vankeusaika Virossa muodostunee pitemmäksi kuin Suomessa.

Suomessa palautettavaksi määrätty huumerikollinen istuisi mahdollisesti vain puolet tuomiostaan, mutta Virossa vähintään kolme neljäsosaa. EIT vaatii Suomea heti ilmoittamaan, jos vanki päädytään siirtämään Viroon.

Vangin siirtopäätöksestä valitti ihmisoikeustuomioistuimeen miehen asianajaja Kari Silvennoinen.

Päätös siirtää huumerikoksista tuomittu mies kotimaansa vankilaan varmistui maaliskuussa, kun Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi vangin tekemän valituksen oikeusministeriön siirtopäätöksestä. Mies on tuomittu Suomessa lähes seitsemän vuoden vankeuteen.

Lähtöpassit tulossa jopa 30 virolaiselle

Tapaus oli Suomessa ensimmäinen kerta, kun vangin siirtoprosessissa päästiin näin pitkälle. Päätös ennakoi lähtöpasseja kaikkiaan 20-30 virolaisvangille, joiden kohdalla oikeusministeriö on arvioinut siirtämisen tarkoituksenmukaiseksi.

Siirtopäätökset perustuvat Euroopan neuvoston yleissopimukseen, joka mahdollistaa vangin siirron Viroon ilman tämän omaa suostumusta. Suomen perustuslaki kuitenkin edellyttää, että ulkomaalaista ei saa luovuttaa, jos häntä uhkaa vastaanottajamaassa ihmisarvoa loukkaava kohtelu.

Virolaismies vastustaa siirtoa muun muassa sillä perusteella, että hänen tosiasiallinen rangaistuksensa kovenisi Virossa suoritettuna. Mies pelkää myös joutuvansa epäinhimillisen kohtelun tai kiristyksen uhriksi, koska hän on kertonut huumeita järjestäneiden ihmisten nimiä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot