Mainos
Mainos

EK hoputtaa lainsäätäjiä uusimaan muutosturvaa

Nopeasti säädetyt lait mahdollistaisivat Laatusen mukaan irtisanottujen uudelleentyöllistymistä koskevien parannusten astumisen voimaan viimeistään kesällä.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n lakiasiainjohtaja Lasse Laatunen toivoo hallituksen ja eduskunnan käsittelevän mahdollisimman nopeasti tupossa sovitun muutosturvan edellyttämät lakiuudistukset. Nopeutetussa aikataulussa säädetyt lait mahdollistaisivat Laatusen mukaan irtisanottujen uudelleentyöllistymistä koskevien parannusten astumisen voimaan jo loppukeväällä tai viimeistään kesällä.

Eduskunta joutuu muuttamaan ainakin työsopimuslakia, yt-lakia, työvoimapoliittista lainsäädäntöä ja työttömyysturvalainsäädäntöä.

Laatunen sanoo Kansan Uutisten haastattelussa, että EK:ssa pidetään työllistymisestä ja muutosturvasta saatua ratkaisua merkittävänä. Laatusen mukaan se on ehkä koko tupon merkittävin yksittäinen asia. Laatunen muistuttaa, että muutosturva oli vähällä kaataa jo edellisen tupon ja että siitä oli muodostumassa työmarkkinoille erittäin hankalasti purettava pommi.

Mikäli asiassa ei olisi päästy kompromissiin, samat riidat olisivat olleet edessä liittokohtaisissa neuvotteluissa. Ratkaisua on pidetty yllätyksellisenä, koska muutosturva nostaa työttömyysturvaa, eikä porrasta sitä alaspäin kuten työnantajat ovat perinteisesti vaatineet.

Laatusen mukaan työttömyysturvan yleisestä nostamisesta ei kuitenkaan voida puhua, koska sitä säätelevät tietyt työnhakuun aktivoivat erikoisehdot. Esitetty malli on myös toteutukseltaan helppo.

Muutosturvan toteutuessa irtisanotun päiväraha nousee 70 prosenttiin ja työntekijällä on oikeus työllistämisohjelmaan, jonka edellytetään olevan myös tuloksellinen. Järjestelmän uskotaan säästävän työttömyysmenoja. Laatunen arvioi, että mikäli malli olisi ollut voimassa viime vuonna, sen piirissä olisi ollut noin 20 000 taloudellisista ja tuotannollisista syistä irtisanottua työntekijää. Laatusen mukaan työmarkkinaosapuolet selvittelevät parhaillaan, miltä osin muutosturvaa voidaan toteuttaa jo sopimuskauden alusta työehtosopimuksilla.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme