Mainos
Mainos

EK: Kuntarakennetta pitäisi ohjata lainsäädännöllä

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mielestä kuntarakennetta pitäisi ohjata lainsäädännöllä.

EK:n toimitusjohtajan Mikko Pukkisen mukaan kuntien kesken kuntaliitoksia tehtäessä joudutaan antamaan poliittisia lupauksia, joiden lunastamiseen liitosten hyöty usein menee.

Pukkinen kaipaa erityisesti keskuskaupunkien ja kehyskuntien liitoksia maankäytön, asumisen ja liikenteen järkevöittämiseksi. Kilpailukyky on hänen mukaansa seudullinen ominaisuus.

– Ei se ratkaisu löydy tästä hehtaari-Suomesta, panemalla yhteen kuntia, joissa vanhushuoltosuhde on negatiivinen, Pukkinen sanoo.

Kuntien valtionosuudet Pukkinen sitoisi tehokkuuteen, eli yksikkökustannukseksi hyväksyttäisiin edullisin palvelun tuottamisen hinta.

– Siitä määräytyisi se potti, jonka kunta saa, ja sen jälkeen kunta oman päätöksentekonsa puitteissa näillä resursseilla toteuttaa palvelutuotantoaan, Pukkinen sanoi EK:n toimittajaseminaarissa Helsingissä.

Pukkisen mielestä kuntien olisi pystyttävä esittämään oman palvelutuotantonsa kustannukset nykyistä paremmin, jotta ne olisivat vertailukelpoisia ulkoa tehtäviin hankintoihin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot