Mainos

EK: Lapsen hoitaminen kotona vakava tasa-arvokuilu

Naisten jääminen kotiin moneksi vuodeksi hoitamaan lapsia on selkeä tasa-arvo-ongelma Suomessa.

25-39-vuotiaiden naisten työllisyysaste on selvästi alhaisempi kuin samanikäisten miesten työllisyysaste.

– Meillä on näyttöä siitä, että mitä pidempää vanhempi eli yleensä äiti on työelämän ulkopuolella, sitä sitä enemmän se vaikuttaa kielteisesti äidin työmarkkinauraan, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari MTV3:n Huomenta Suomessa.

Naisten palkkakehitys jää huonommaksi kuin vastaavien miesten ja naisten urakehitys on heikompi.

– Jos poissaolo työmarkkinoilta on pitkäaikainen ja siihen yhdistyy vielä heikko koulutustaso ja vaatimaton työkokemus, on työllistyminenkin silloin hyvin hankalaa, Rantahalvari.

"Työn hakijoina naisia ei syrjitä"

Rantahalvarin mukaan Suomessa ei kuitenkaan syrjitä synnytysikäisiä naisia, jotka hakevat töitä.

– Meillä ei ole näyttöä siitä, että perheenperustamisiässä olevia naisia syrjittäisiin työmarkkinoilla sen tähden, että on riski, että he jäävät perhevapaille. Sellaista ongelmaa ei ole olemassa, Rantahalvari sanoo.

Sosiaali- ja terveysministeriö on parhaillaan uudistamassa kotihoidontukea. On esitetty, että kotihoidontukea muutettaisiin muun muassa joustavammaksi.

Rantahalvarin mielestä ministeriön ehdotusta kannattaa katsoa kokonaisuutena.

– Ehdotuksessa yksi osa on joustava hoitoraha, toinen osa on päivähoitomaksujen muuttaminen tuntiperusteiseksi. Toteuttamisvaihtoehtoja täytyy miettiä tarkasti ennen kuin ehdotusta viedään eteenpäin.

EK ei Rantahalvarin mukaan ole kuitenkaan esittänyt kotihoidontuen enimmäiskeston lyhentämistä tai korvaustason leikkaamista. ´

– Haluamme selvittää tätä asiaa perusteellisesti ja punnita kaikki mahdolliset vaikutukset ennen kuin otamme kantaa asiaan.

(MTV3)

Katso EK:n Vesa Rantahalvarin haastattelu: (Huomenta Suomi 14.2.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot