Mainos
Mainos

EK:n Kokkila laittomista lakoista: Edesvastuutonta toimintaa

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) puheenjohtaja Ilpo Kokkilan mukaan Suomessa järjestetään lakkoja vastuuttomasti.

Hän haluaisi uudistaa lakkoiluun liittyvän lainsäädännön. Asiasta kertoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

– Meillä on laittomia lakkoja saman verran kuin muualla Euroopassa yhteensä. Se tietysti häiritsee elinkeinotoimintaa kohtuuttomalla tavalla. Samalla tavalla myös tukilakkojärjestelmä on sellainen, että se saa joissakin tapauksissa liian suuret mittasuhteet, Kokkila sanoo MTV Uutisille.

EK tuomitsi jo eilen kovin sanoin tänä yönä alkaneen Itellan kuljetus- ja terminaalityöntekijöiden lakon. 

– On vaikea ymmärtää, että meillä tällaisena aikana toimitaan näin. On edesvastuutonta touhua, että meidän yhteistä omaisuutta ja hyvinvointia pilataan sillä, että asiat yleistetään aina valtakunnalliselle tasolle ja yhdistetään asioita, jotka eivät kuulu toisiinsa ja näin kiristetään työnantajia sopimukseen, Kokkila sanoo MTV Uutisille..

Kokkila pitää AKT:tä esimerkkinä tällaisesta toiminnasta.

– Mielestäni AKT:n ei pitäisi sekaantua muiden liittojen asioihin, vaan ongelmat pitäisi hoitaa siinä kohdassa, missä ne ovat syntyneet. Kyllä tällainen tukilakkotoiminta pitää suhteuttaa ongelmaan, eikä ampua tykillä kärpäsiä. 

"Vahinkoa ei pystytä millään korvaamaan"

Kokkilan mukaan ulosmarssin ei pitäisi olla ensisijainen tapa hoitaa työpaikan ongelma-asioita.

– Neuvotteluvelvoitteita pitää lisätä ongelmatapauksissa. Menettelyt ovat nyt sellaisia, että tällaisiin lakkoihin tai tukilakkoihin voidaan mennä helposti.

EK:n Kokkilan mukaan rangaistukset laittomista lakoista eivät ole tällä hetkellä missään mittasuhteessa aiheutettuihin vahinkoihin.

– Jos joku, varsinkin tietoisesti, rikkoo lakia, niin kyllähän siinä pitäisi rangaistukset olla sellaisia, että siihen lain noudattamiseen tulee moraalinen velvoite. Se vahinko, joka synnytetään, on sellainen, että sitä ei millään pystytä korvaamaan.

"Nykymenoa ei voi jatkaa"

Karjalaisen mukaan EK on tehnyt työntekijäpuolelle aloitteen lain uudistamisesta, ja neuvotteluja käydään parhaillaan.

– Tässä tehtävässä on puolustettava yhteiskunnan etuja ja on tärkeää, että kaikki järjestöt sitoutuvat sopimuksiin ja että laki on sellainen, että sitä voidaan kunnioittaa, Kokkila sanoo MTV:lle.

– EK on tehnyt tästä ehdotuksen työmarkkinoiden keskusjärjestöille ja toivomme, että se kyettäisiin lähikuukausien aikana viemään päätökseen niin kuin tässä työllisyys- ja kasvusopimuksessa on sovittu, Kokkila sanoo.

– Keskustelut keskusjärjestöjen kanssa on kesken, mutta minulla on vahva usko, että kaikki ymmärtävät sen, että tällaista nykyistä menoa ei voi enää jatkaa.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot