Mainos
Mainos

EK:n päätös ei tullut yllätyksenä työmarkkinajohtajille

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Mikko Pukkisen mukaan keskitettyä palkkaratkaisua ei tule.

Työmarkkinajohtajat eivät ole päässeet tulokseen neuvotteluissaan keskitetyn tuloratkaisun saamiseksi. EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkisen mukaan työmarkkinaneuvotteluita ei enää jatketa.

- Olemme pettyneitä, että emme kyenneet löytämään keskusjärjestöjen kesken yhteistä näkemystä, jolla oltaisiin voitu taata yhtä aikaa suomalaisten yritysten kilpailukykyä, työpaikkojen säilymistä ja vielä kansalaisten ja palkansaajien ostovoimaa, kertoo Pukkinen.

Pukkisen mukaan neuvotteluissa olisi ollut hyvät mahdollisuudet yhteisen näkemyksen löytämiseksi, mutta ensimmäinen mahdollisuus jäi nyt hyväksikäyttämättä.

-Tämä prosessi on nyt loppuun käyty ja tähän pöytään ei palata, Pukkinen toteaa.

Akavalle työnantajapuolen antama toinen tarjousehdotus olisi kelvannut, jos hallituskin olisi sitä osaltaan tukenut. Akavan puheenjohtajalle Sture Fjäderille ilmoitus neuvottelujen päättymisestä ei tullut yllätyksenä.

- Tilanne meni nyt niin vaikeaksi, kun lakkovaroituksiakin tuli. Kun katson akavalaisia ryhmiä ja talouden tilaa Suomessa, niin meidän kannalta tämä saavutettavissa ollut ratkaisu olisi ollut kohtalaisen hyvä. Yksi ala on nyt vetänyt tämän asian tilttiin ja sille ei voi mitään.

Fjäder sanoo kuitenkin ymmärtävänsä Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron vaatimuksia.

Myöskään SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei ole yllättynyt EK:n päätöksestä. Lylyn mukaan kaikki on edelleen mahdollista, mutta hän ei kuitenkaan halua arvailla asiaa tässä vaiheessa.

Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen kertoo puolestaan, että edessä on vaikeita neuvotteluita.

-Nyt tässä siirrytään liittokohtaisiin neuvotteluihin ja kunta-ala aloittaa neuvottelut oikeastaan huomenna. Nyt siirrytään sitten liittokierrokselle. Ensin teknologia ja sitten kunta-ala suurimpana sektorina. Sopimukset päättyvät vuoden lopussa ja meillä on taas erittäin vaikea neuvottelukierros edessä, kommentoi Jalonen.

-Eihän tämä nyt hyvältä näytä. Sitten pitää joitakin uusia palikoita löytää tähän rakennelmaan, toteaa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme