Mainos
Mainos

Ekokem: Irlannin teurasjätteessä ei ole hullun lehmän tautia

Riihimäellä sijaitseva Ekokemin ongelmajätelaitos kiistää tiedot, joiden mukaan Irlannista tuotava teurasjäte olisi ns. hullun lehmän taudin saastuttamaa.

-Irlannin viranomaisten mukaan hävitettäväksi määrätyn, teurasjätteestä valmistetun rehun raaka-aineesta mitään ei ole todettu BSE-taudin saastuttamaksi, sanoo Ekokem Oy:n viestintäjohtaja Aarno Kavonius.
-Tämän vuoksi rehun raaka-aineen kuljetus ja käsittely ei aiheuta terveysriskiä.
Rehun tuonnista eilisiltana kertoneen MTV3:n Kymmenen uutiset kertoi liha- ja luujauho-erän olevan hullun lehmän taudin saastuttamaa.

Myös Suomen ympäristökeskuksen ylitarkastaja Eevaleena Häkkinen arvioi keskiviikkona, että rehuun on voitu jauhaa teurastettujen, sairastuneiden eläinten osia, sillä kyseessä on eläinten rehu, josta hullun lehmän tauti on päässyt leviämään.

Koe-erän jälkeen neuvotellaan jatkosta

Kavoniuksen mukaan Irlannista on tiedusteltu Ekokemin mahdollisuutta käsitellä liha- ja luujauhoa polttamalla. Tarkoitus olisi tuoda aluksi Suomeen noin 100 tonnin koe-erä, jotta voitaisiin varmistua hävitettäväksi määrätyn rehun käsiteltävyydestä Ekokemin polttolaitoksessa.
-Koe-erän käsittelyn jälkeen neuvotellaan vastaavan BSE-vapaasta teurasjätteestä valmistetun rehun raaka-aineen tuonnista. Polttaminen tapahtuisi kotimaan jätteen käsittelyn jälkeen vapaaksi jäävän kapasiteettimme sallimissa rajoissa. Käytännössä ulkomailta Suomeen otettavien ongelmajätteiden määrä kaksinkertaistuisi, jos luujauhoa päätettäisiin ottaa vastaan. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Irlannin maatalousministeriö on heinäkuun puolessavälissä alustavasti tiedustellut Suomen kantaa liha- ja luujauhon vastaanottoon. Kaiken kaikkiaan Irlannissa on varastoituna 15000 tonnia taudin saastuttamaa liha- ja luujauhoa, joka kaikki mahdollisesti tuotaisiin Suomeen. Vaihtoehtoja on vähän, sillä luujauhon vastaanottoon soveltuvia laitoksia ei ole Euroopassa kuin muutamia.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme