Mainos
Mainos

Ekonomistit: Työllisyys paranee reiluilla veronkevennyksillä

Väli-Suomen sanomalehtien haastattelemat ekonomistit uskovat, että tuloveroja laskemalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen. Kevennysten on kuitenkin oltava tuntuvia.

Työllisyys saadaan paranemaan vain tuntuvilla veronkevennyksillä, uskovat suomalaisekonomistit. Väli-Suomen sanomalehtien haastattelemista seitsemästä ekonomistista kuusi luottaa siihen, että tuloveroja laskemalla voidaan vaikuttaa työllisyyteen, mutta pienet korjaukset eivät riitä.

-Niillä veronkevennyksillä, joihin valtiontaloudessa näyttäisi olevan nyt varaa, ei työllisyyttä mitenkään oleellisesti kohenneta, Sammon ekonomisti Lauri Uotila uskoo.

Uotilan mukaan seuraavalla vaalikaudella tarvittaisiin useiden miljardien eurojen kevennyksiä, jos haluttaisiin saavuttaa kunnolliset työllisyysvaikutukset.

Tutkimusprofessori Jaakko Kiander Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta laskee, että maahan saataisiin 10 000-15 000 työpaikkaa kahden prosentin veronalennuksilla vuodessa.

-Valtiolle se maksaa noin 1,5 miljardia euroa vuodessa eli huomattavasti enemmän kuin mitä poliitikot ovat esittäneet, Kiander sanoo.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Pekka Sauramo puolestaan ei usko veronkevennysten autuuteen. Sauramon mukaan yksityissektorin työpaikat voivat lisääntyä veroalella, mutta samaan aikaan julkisen sektorin työllisyyskehitys saattaa rapautua.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme