Mainos
Mainos

Eläinaktivistit vapaalle jalalle

Loputkin eläinoikeusaktivistit pääsivät tänään vapaalle jalalle. Poliisilla ei enää ole tutkinnallista tarvetta vangitsemisiin tai pidätyksiin, koska ydinryhmä alkoi viime viikolla itse selvittää tekemisiään. Tutkinnanjohtaja Tero Haapalan mukaan ei ole vaaraa siitä, että tekijät sotkisivat jälkiään.

Helsinkiläinen, vuonna 1972 syntynyt aktivisti määrättiin tänään neljän viikon matkustuskieltoon sen sijaan, että poliisi olisi esittänyt hänen vangitsemistaan. Jo eilen oli vapautettu kolme muuta ydinjoukkoon kuuluvaa aktivistia. Oikeudenkäyntiä odottamaan vapautettiin myös mäntyharjulainen nainen, joka oli vangittuna Mikkelissä.

Vahinkoarvio tekemättä

Komisario Tero Haapala keskusrikospoliisista sanoo epäiltyjen kertomusten tarkentaneen kuvaa, joka poliisilla omien tutkimustensa perusteella oli rikossarjasta.

-Olemme lähinnä pystyneet rajaamaan epäiltyjen piiriä ja kohdentamaan tietyt teot tietyille henkilöille.

Pidätettynä tai vangittuna on ollut kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Heidän jäljiltään on tutkittu noin 20:ta tekoa, joista neljä on kohdistunut turkistarhoihin, puolenkymmentä yliopistojen koe-eläinasemille ja kymmenkunta turkisliikkeitä vastaan.

Poliisin on tarkoitus saada rikossarjaa koskevat pöytäkirjat valmiiksi neljän viikon kuluessa. Tekemättä on vielä mm. asianomistajien kuulustelut. Ne tarkentavat arviota vahingoista; ne nousevat joka tapauksessa satoihin tuhansiin markkoihin.

Koe-eläimiä tainnutettiin?

Poliisi on viime viikkoina keskittynyt tutkimaan koe-eläinasemaiskuja, joita on kohdistettu Helsingin, Tampereen ja Kuopion yliopiston tiloihin. Eläinoikeusaktivistit ovat liikkuneet vaihtelevilla kokoonpanoilla, yksi henkilöautollinen kerrallaan. Iskuretkelle on useimmiten lähdetty vuokratulla autolla.

Näyttää siltä, että koe-eläinasemilla on koirat tainnutettu jollakin lääkeaineella ennen niiden pois kuljettamista. Viranomaisilta on edelleen kadoksissa noin 40 koeläintä: rottia, kaneja ja kaksi beagle-koiraa.

Tutkittavaa jää

Tutkimukset lähtivät liikkeelle joulukuussa, kun poliisi tavoitti orimattilalaisen tarhaajan haulikollaan vahingoittaman viiden aktivistin ryhmän. Komisario Haapalan mukaan parin kuukauden tutkimuksissa on saatu johtolankoja, joita voidaan vastedes käyttää aiempien iskujen tutkimuksissa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme