Mainos
Mainos

Eläinoikeusjärjestön syytöksistä lähes kaikki aiheettomia

Oikeutta eläimille -järjestön syytökset eläinsuojelurikoksista ovat lähes kaikki osoittautuneet perusteettomiksi. Järjestö sai joulukuussa paljon huomiota julkaistuaan videoita, joiden se sanoi esittävän suomalaisilla tuotantotiloilla kärsiviä eläimiä.

Poliisi selvitti järjestön tekemän rikosilmoituksen perusteella 73 tilan oloja, mutta käynnisti lopulta tammikuussa esitutkinnan vain seitsemällä sikatilalla ja yhdessä kanalassa. Kolmen sikatilan osalta syyttäjä harkitsee parhaillaan, nostaako syytteen vai ei. Yksi sikatiloista sai huomautuksen lievästä eläinsuojelurikoksesta.

Lopun neljän tilan osalta esitutkinta on käytännöllisesti katsoen rauennut. Rikoskomisario Ari-Pekka Lehtinen kertoo, että kahden tilan tutkinta on lopetettu, sillä esitutkinnassa ei tullut esille mitään rikokseen viittaavaa. Hän on ehdottanut syyttäjälle myös kahden muun tilan tutkinnan lopettamista, sillä hän ei usko tiloilta löytyvän mitään sellaista, mikä antaisi aihetta syytteen nostamiseen.

Eläinsuojelijat moittivat lakia

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan lopputulos osoittaa, ettei tuotantoeläinten oloja säätelevä lainsäädäntö takaa eläimille riittäviä oikeuksia.

- Videomme herättivät paljon keskustelua ja kansa tuomitsi näkemänsä jyrkästi. Tästä huolimatta videoilla nähty eläintenpito on selvästikin tuotantotilojen arkipäivää, jota viranomaiset pitävät hyväksyttävänä ja laillisena, kommentoi järjestön tiedottaja Matias Laitila.

Eläinsuojeluviranomaiset tarkastivat samoja eläintiloja Oikeutta eläimille -yhdistyksen videomateriaalin perusteella jo joulukuussa. Tuolloin tarkastettiin 65 tilaa, ja rikkeitä löytyi joka neljänneltä tilalta. Huomautuksia annettiin esimerkiksi virikkeiden puutteesta, karsinoiden likaisuudesta ja huonosta ilmanvaihdosta. Parilla tilalla sairaista eläimistä ei ollut huolehdittu riittävästi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot