Mainos
Mainos

Eläintenkuljetussäädökset kiristymässä

EU:n kaavailemat uudet tiukemmat säädökset eläintenkuljetuksiin ovat toteutuessaan aiheuttamassa ongelmia suomalaisille lihanjalostajille. Maa- ja metsätalousministeriö yrittää etsiä ongelmaan ratkaisua.

Uusien EU-määräysten mukaan eläimiä saisi kuljettaa 9 tuntia yhteen menoon, aikaraja hankaloittaa harvaanasuttujen alueiden lihanjalostamoiden työtä. Maa- ja metsätalousministeriö yrittää etsiä helpotuksia säädöksiin, jotta kuljetukset Pohjois-Suomestakin onnistuisivat ja lihanjalostustoiminta voisi jatkua.

A-tuottajien kenttäjohtajan Veli-Matti Jäppilän mukaan uudet rajoitukset purisivat varsinkin naudankuljetuksiin - Meidän hankinnasta noin kolmannes naudasta jäisi kyllä ajamatta. Siassa se lisäisi tietyltä osin maata kustannuksia, mutta välityseläintoiminnalta, eli tuottajalta tuottajalle, varsinkin vasikoissa se lopettaisi toiminnan kokonaan, kertoo Jäppilä.

Maa -ja metsätalousministeriö pyrkii saamaan Suomeen poikkeuslupia pitkien välimatkojen takia.

- Pyrimme siihen, että harvaanasutuilla alueilla Pohjois-Suomessa missä matkat ovat pitkät saataisiin jotain erityisiä poikkeuksia. Näin sieltäkin voitaisiin sitten kuljettaa suoraan teurastamolle, ilman välissä olevia lepoaikoja, kertoo eläinlääkintöneuvos Pirkko Skutnabb maa- ja metsätalousministeriöstä.

Lihanjalostajien mukaan kysymys on myös poliittinen; säilytetäänkö jalostustoimintaa kaikissa osissa Suomea vai ei. Suomessa eläinten kuljetusolosuhteita pidetään hyvinä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot