Mainos
Mainos

Eläkekiista ei olekaan ohi - hallitus toivoo pikaratkaisua

Kiista suomalaisten eläkkeistä ei näytä olevan vieläkään ohi.

Hallitus yrittää löytää asiaan yllättäen pikaratkaisua ja tapaa työmarkkinajärjestöt jo ensi viikon keskiviikkona. MTV:n uutisten tietojen mukaan hallitus odottaa tuolloin keskusjärjestöiltä vastauksia siihen, onko eläkeasiassa liikkumatilaa.

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen hoitamissa neuvotteluissa on ollut esillä malli, jossa täyden eläkkeen saisi 65-vuotiaana. Sen sijaan ajatuksen eläkeiän nostamisesta hallitus on jo haudannut.

Jos eläkkeelle jäisi jo 63-vuotiaana, rapsahtaisi niin sanottu varhennysvähennys eli eläke olisi noin 10-15 prosenttia pienempi.

Eläkeleikkausten vastineeksi valtio jatkaisi osallistumistaan lomautuspäivärahoihin, sillä nyt tuki on voimassa määräaikaisena enää tämän vuoden ajan. Valtiovarainministeriö tarjoaa myös palkkatulon verotuksen jäädytystä.

Työmarkkinajärjestöt ovat olleet hyvin yllättyneitä hallituksen äkillisestä vauhdista eläkeratkaisussa.

MTV:n tietojen mukaan SAK:n hallitus aikoo torjua hallituksen eläketarjouksen, eikä työntekijäpuoli laajemminkaan pidä etenemistä asiassa mahdollisena. Järjestöt viestittävät, että he eivät halua palata takaisin eläkekiistan pattitilanteeseen, vaan nyt halutaan hakea uusia lääkkeitä talouskriisin jälkeiseen aikaan.

Vielä kuukausi sitten hallitus ja työmarkkinajärjestöt kertoivat, että eri työryhmät ryhtyvät laatimaan laajaa talouden pelastusohjelmaa eläkeneuvottelujen raunioille. Itse eläkekiista haudattiin osaksi laajempaa talous-, tuottavuus- ja kilpailukykypakettia, jonka pitäisi valmistua viimeistään ensi syyskuussa.

Katso Eeva Lehtimäen juttu

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot