Mainos
Mainos

Eläkemaksut nousevat hillitysti

Eläkemaksujen nousu pysynee lähivuosina maltillisena. Eläketurvakeskuksen mukaan tähän vaikuttaa muiden muassa syntyvyyden nousu.

Eläketurvakeskus ennustaa lievää nousua tuleviin työeläkemaksuihin ja -menoihin. Tuoreitten laskelmien mukaan edes suomalaisten pitenevä elinikä ei tuo suuria korotuspaineita.

Aiempaa valoisampien lukujen taustalla ovat etenkin syntyvyyden nousu ja lisääntyvä maahanmuutto. Näiden ansioista työväestön osuus ei enää supistu pitkällä aikavälillä.

Maksujen nousupaineet ovat lähinnä yksityispuolella. Yksityisalojen työeläkemaksut kohoavat nykytietämyksen valossa nelisen prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Korotuksen tasoon vaikuttaa eläkerahojen sijoitusten tuotto. Nyt niiden tuotoksi on arvioitu neljä prosenttia, kun tuotto on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut lähes kuusi prosenttia.

Sijoitusten tuoton putoaminen esimerkiksi kolmeen prosenttiin toisi taas kovemmat korotuspaineet maksuihin.

Raportti lupaa hyvää myös eläkeläisten ostovoimalle. Vuoteen 2030 mennessä eläkeläisen ostovoiman ennustetaan olevan 1,5-kertainen nykyeläkeläiseen verrattuna.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme