Mainos
Mainos

Eläkkeellä elämän parasta aikaa - eläkeläinen vähään tyytyväinen

Suomalaiset eläkeläiset tai pian eläkkeelle siirtyvät tuntevat itsensä noin kymmenen vuotta todellista ikäänsä nuoremmaksi - ja elävänsä elämän parasta aikaa. Tämä käy ilmi tänään julkaistavasta Seniorielämää-tutkimuksesta, jossa haastateltiin edustavasti eläkeiän kynnyksellä tai eläkkeellä jo olevia suomalaisia. Kutsumasanana seniori on ryhmälle mieluisin, koska siitä välittyy elämänkokemus.

Tutkimusjohtaja Vesa Väisäsen mukaan haastateltavien keski-ikä oli 62 vuotta, mutta keskimäärin oman iän tunnettiin olevan reilusti alempi, 52 vuotta. Kymmenen vuoden ero oman tuntemuksen ja todellisen iän välillä esiintyi kaikissa ikäryhmissä.

Nauttia saa, mutta ei törsätä

Suomalaiset seniorit ovat aktiivisia liikkujia, niin kuntoilun kuin matkailun näkökulmasta. Matkailu on se asia, johon ollaan eniten valmiita säästämään ja satsaamaan. Säästäminen muuten ei senioreita enää kiinnosta, pikemminkin jo kertyneestä omaisuudesta halutaan pitää huolta.

Väisäsen mukaan perusasenne on se, että rahaa käytetään ja siitä saa nauttia, mutta törsäämään ei ruveta. Riittävinä nettokuukausituloina eläkkeellä ollessa pidettiin keskimäärin 1800 euroa. Siinä missä työelämässä puhutaan naisten eurosta, on naisten eläke-euro 87 senttiä, Väisänen kertoo. Naiset arvioivat hyvään elämiseen tarvittavan summan noin 200 euroa pienemmäksi kuin miehet.

Kommuunissa asuminen kiinnostaa

Yllättävää Väisäsen mukaan on senioreiden suhtautuminen yhteisasumiseen. Asumismuotoa, jossa elettäisiin yhdessä valittujen asuintoverien kanssa, ikään kuin kommuunissa, pidettiin yhtä kiinnostavana vaihtoehtona kuin seniori- tai palvelutalossa asumista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme