Mainos

Eläkkeellä saattaa tulla ikävä työkavereita ja kalenteria

Kun kiireisessä työelämässä haaveilee kalenterin ja kännykän heittämisestä nurkkaan eläkepäivinä, saattaakin tilanne ahdistaa, kun se oikeasti tulee eteen.

– Kun puhelin ei soi, eikä sähköposteja tule, voi tuntua että minä en kuulu mihinkään, eikä kukaan ole kiinnostunut minun ajatuksistani, sanoo terapeutti ja tutkija Marja Saarenheimo Vanhustyön keskusliitosta.

– Monilla on illuusio siitä, että eläkkeellä on aikaa ja mahdollisuus tehdä kaikkea ihanaa. Mutta sitten kalenteri onkin tyhjä, ja pitäisi itse joka päivä valita mitä tekee. Se ei kaikilta onnistu.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan masentumisen riski kasvaa eläkkeelle jäämisen jälkeen huomattavasti. Lontoolaisen tutkimuslaitoksen asiantuntijat sanovat tutkimuksen todistavan, että työssä jatkaminen mahdollisimman pitkään lisää terveyttä.

Saarenheimon mukaan yksi suurimmista ongelmista ikäihmisten keskuudessa on lievä masennus ja ahdistus, joista kärsii eri tutkimusten mukaan jopa 15-20 prosenttia yli 65-vuotiaista. Hän pitääkin työssä jatkamista hyvänä ideana.

– Vaikka meillä onkin tapana ajatella, että palkkatyö on se ainoa oikea, niin ylipäätään ihmistä piristää että on mielekästä tekemistä, on se sitten palkkatyötä tai vapaaehtoistyötä. Pointtina on olla aktiivisesti osallisena jossakin.

Kumpaan eläkeryhmään todennäköisesti kuulut: onnellisiin vai ahdistujiin?

Marja Saarenheimon mukaan ihmiset voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään suhtautumisessa eläkkeelle jäämiseen.

– Jos ihmisellä on ollut fyysisesti rankka ja monotoninen työ, johon on väsynyt, niin silloin näyttää usein käyvän niin, että eläkkeelle jääminen parantaa terveyttä. Etenkin jos on muita aktiviteetteja, sanoo Saarenheimo.

– Sitten on niitä, joilla suuri osa sosiaalisista kontakteista perustuu työelämään. He saattavat odottaa eläkeikää auvoisana aikana, jolloin tehdään asioita, joita ei työikäisenä ehditty. Mutta sitten kun kalenteri onkin tyhjä ja sähköposteja ei enää tule, niin ihminen tuntee tyhjyyttä ja tarpeettomuuden tunnetta.

Jälkimmäinen ryhmä on alttiimpi masentumaan.

Saarenheimon mukaan eläkkeelle jäämistä kannattaa alkaa suunnitella muutama vuosi aikaisemmin.

– Etenkin jos sosiaaliset suhteet ovat työelämässä, niin kannattaa viimeisinä työvuosina miettiä että voisiko liittyä muihin yhteisöihin, jotka pitäisivät kiinni tekemisessä. Tai miettiä haluaisiko jäädä osa-aikaeläkkeelle, jos se on mahdollista.

Saarenheimo muistuttaa että kalenterin käyttö on sallittua myös eläkkeellä.

– Jos tuntuu että apua, päivät ovat tyhjiä, niin ei muuta kuin kalenteroimaan ja suunnittelemaan omaa elämäänsä, jos se helpottaa oloa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot