Mainos
Mainos

Elämä päättyy syyspurjehdukseen

Johan Bargum: Syyspurjehdus

Kääntäjä: Marja Kyrö

(Tammi)

Purjehduskin sopii elämän viitekehykseksi ja syyspurjehdus elämän lopuksi. Ensimmäiseltä sivulta selviää, että kirjailija on purjehtija ja kaiketi intohimoinen sellainen. ”Syyspurjehduksessa” on niin paljon purjehdusslangia, että mahtaako se jarruttaa purjehduksesta osattomaksi jääneitä ihmisiä, mietin.

Sivuilla vantit kilisevät ja meri tuoksuu. Pääosassa on kaksi miestä, yksi nainen ja elämä. Yhdessä katseessa mies menettää muutakin kuin jakoavaimen, joka molskahtaa mereen kun Elin ensi kertaa puhuttelee Olofia.

Kirjan kertomus kulkee lopusta alkuun. Hyvin pian selviää, että Olof kertoo tarinaansa poliisille. Häntä kuulustellaan purehduskumppaninsa Haraldin katoamisesta. Miehet eivät ole ystäviä. He ovat olleet naimisissa saman naisen, Elinin kanssa. Kohtalokas ensisilmäys erottaa Elinin Haraldista ja hän muuttaa Olofin luo.

Mikään ei ole kuitenkaan niin yksinkertaista kuin tässä pienessä kirjassa ensin näyttää. Elin on vahvasti uskonnollinen ja katolilainen. Uskonto ei salli avioeroa ja niinpä avoparina elämään kyllästynyt Olof tulee kiristäneeksi Haraldilta avioeropäätöksen. Toista miestä voi kiristää, mutta ei Eliniä ja katolista kirkkoa tässä kirjassa.

Se, mikä alkaa onnellisesti, alkaa muuttua onnettomaksi. Ihana Elin on hiljainen ja kaukainen eikä ensimmäinen kertojaminä Olof saa selville miksi. Kirjan ensimmäisessä osassa selviää, että purjehdustoverin katoaminen on mysteeri myös kapteeni Olofille.

Kirjan toisessa osassa kertoja vaihtuu ja Harald kertoo oman versionsa elämästä ja syyspurjehduksesta ja yhteisestä Elinistä. Harald elää oman elämänsä viimeistä syksyä. Tieto tappavasta syövästä on kiistaton ja päivät luetut. Siksi hän sanoo haluavansa purjehtia vielä kerran ja puhua Elinistä.

Kirjan loppu jää auki. Lukija voi arvailla, millaiseen ratkaisuun päähenkilöt päätyivät. Kolmatta versiota ei ole.

Johan Bargum Hilkka Hyrkön haastateltavana Helsingin kirjamessuilla perjantaina 26.10 klo 10.30 Eino Leino -lavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme