Mainos

Elämäntapaohjaus tuloksellista diabeteksen ehkäisyssä

Tehostettua ohjausta saaneiden diabetessairastuvuus oli alle puolet pienempi kuin vertailuryhmällä ohjausjakson aikana.

Tehostettu ruokavalio- ja liikuntaohjaus ehkäisee tehokkaasti aikuistyypin diabeteksen puhkeamista. Tuore jatkoseurantatutkimus osoittaa, että myönteiset vaikutukset elintapoihin ja diabeteksen ilmaantuvuuteen säilyvät ainakin kolmen vuoden ajan vielä ohjauksen päättymisen jälkeenkin.

Suomalaistutkijoiden tulokset on julkaistu The Lancet -lehden erikoisnumerossa, joka liittyy maailman diabetespäivään.

Suomalainen Diabeteksen ehkäisytutkimus (DPS) julkistettiin viisi vuotta sitten. Tehostettua ohjausta saaneiden diabetessairastuvuus oli alle puolet pienempi kuin vertailuryhmällä ohjausjakson aikana. Tutkimukseen osallistui 522 henkilöä, joista puolet sai tehostettua ruokavalio- ja liikuntaohjausta keskimäärin neljän vuoden ajan. Tavoitteena oli laihtuminen, ruokavalion rasvan, erityisesti tyydyttyneen rasvan määrän vähentäminen sekä kuidun saannin ja liikunnan lisääminen.

Pysyvä laihtuminen pienentää diabetesriskiä

Tulosten julkaisemisen jälkeen heräsi keskustelu, kuinka pitkäaikainen saavutettu hyöty on. Nyt julkaistut tulokset osoittavat, että myönteiset vaikutukset säilyvät. Tehostettua ohjausta saaneilla sairastuvuus oli edelleen yli kolmanneksen pienempi kuin verrokeilla. Heidän ruokavalionsa ja liikuntatottumuksensa säilyivät suotuisampina, ja myös heidän painonsa oli pysynyt matalampana.

Pysyvä laihtuminen pienensi selväsi diabetesriskiä: niillä, jotka olivat edelleen viisi prosenttia tai enemmän lähtöpainonsa alapuolella, diabetessairastuvuus oli seuranta-aikana puolta pienempi kuin niillä, jotka eivät saavuttaneet viiden prosentin painonlaskutavoitetta.

Tuoreen suomalaisen väestötutkimuksen mukaan yli 40 prosentilla 45-74-vuotiaista miehistä ja yli 30 prosentilla naisista on jonkinasteinen glukoositasapainon häiriö. Lääkehoidettujen diabeetikkojen määrä kasvaa noin viiden prosentin vuosivauhtia. Taudin lisääntyminen johtuu pääasiassa liikapainon yleistymisestä. Myös diabeteksen hoitoon käytettävillä lääkkeillä voidaan ehkäistä taudin puhkeamista, mutta nykytiedon mukaan niiden käytön on oltava jatkuvaa tai vaikutus häviää.

Lisäksi tutkijoita huolestuttaa uusien lääkkeiden turvallisuus pitkään käytettynä. Elintapaohjauksen järjestäminen on myös kustannustehokas tapa ehkäistä diabetesta ja siten mahdollisesti myös diabetekseen liittyviä lisäsairauksia.

Kansanterveyslaitoksen Diabetesyksikön koordinoima DPS-tutkimus alkoi 1993 Helsingissä ja Kuopiossa. Myöhemmin tutkimus laajeni myös Turkuun, Tampereelle ja Ouluun. Päätutkijoina toimivat professori Jaakko Tuomilehto Helsingin yliopistosta ja professori Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot