Mainos
Mainos

Elatusavun määrittelyyn uudet ohjeet

Uusien suositusten odotetaan vähentävän vanhempien riitoja.

Lasten elatusavun määrän laskemiseen saadaan uudet suositukset. Nykyisin kunnat laskevat lasten tarvitseman elatusavun eri tavoin, joten lapsen asuinpaikka vaikuttaa elatusavun määrään.

Oikeusministeriön työryhmän valmistelema ohje on tarkoitettu lähinnä sosiaaliviranomaisille, mutta sen avulla myös vanhemmat voisivat itse selvittää, mikä olisi heidän lastensa tapauksessa oikea elatusavun määrä. Näin myös vanhempien välinen riitely ja tuomioistuimiin menevät pitkälliset ja kalliit elatusapuriidat vähenisivät.

Työryhmän puheenjohtaja Markku Helinin mukaan ohjeiden myötä elatusavun maksaminen yhdenmukaistuu. Ohjeesta näkee ne asiat, jotka on otettava huomioon elatusapua laskettaessa ja joissakin tapauksissa myös euromäärät. Tärkeimmät asiat ovat lapsen elatuksen tarpeen ja kummankin vanhemman elatuskyvyn laskeminen.

Ohjetta valmistellut oikeusministeriön työryhmä jätti esityksensä keskiviikkona oikeusministeri Leena Luhtaselle.

Suomessa vahvistetaan joka vuosi noin 30000 uutta elatusapusopimusta. Mitään suuria muutoksia maksuihin ei ole tulossa. Yleinen Suomessa maksettu elatusapu noin 120-150 euroa kuukaudessa, mutta summat voivat olla paljon korkeampiakin, jos tulot ovat suuret.

Elatusavun maksun muuttaminen edellyttäisi sitä, että uusi laskettu elatusapu olisi 15 prosenttia pienempi tai suurempi kuin nykyinen. Helin arvioi, että vanhemmat taipuisivat nykyistä jouhevamman sovintoon, kun he pystyisivät ennakoimaan lopputuloksen. Myös kalliit oikeudenkäynnit vähenisivät.

Ohjetta valmistellut työryhmä toivoo, että esitys tulee voimaan jo ensi vuoden alusta. Nyt esitys lähtee lausuntokierrokselle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme