Mainos
Mainos

Elinsiirtojonoihin kuolee vuosittain useita suomalaisia

Elinsiirtojono on yhä liian pitkä monelle potilaalle. Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan osastonylilääkäri Helena Isoniemi kertoo, että kovin pula on munuaisista.

- Me teemme 160-180 munuaisen siirtoa vuodessa. Koko ajan siirtoa odottaa 300 potilasta.

Kun lisäksi lasketaan sydämen, maksan tai keuhkon siirtoa odottavat potilaat jonoon kuolee Isoniemen mukaan vuosittain ainakin 10-20 ihmistä.

Viime elokuusta lähtien elinsiirto on voitu tehdä aina, jos aivokuollut aikuinen ei ole eläessään vastustanut luovutusta. Aiemmin omaiset pystyivät kieltämään elinluovutuksen. Tuolloin kieltäytymisiä oli Isoniemen mukaan noin 15 tapausta vuodessa. Yhden elinluovuttajan elimillä voidaan pelastaa jopa 5-6 potilasta.

Ongelmana on myös, ettei kaikilta sopivilta luovuttajilta saada elimiä käyttöön. Kyse on sairaaloiden resursseista. Aivokuollut potilas on pidettävä teholla tai tehostetussa valvonnassa, kunnes irrotusryhmä ehtii Helsingistä paikalle.

Isoniemi kertoo, että luovutussairaaloissa on yliopistollistenkin keskussairaaloiden välillä huimia eroja.

- Jo vuosia parhaimpia ovat olleet Kuopion ja Tampereen yliopistolliset keskussairaalat sekä Lappeenrannan keskussairaala.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme