Mainos
Mainos

Elinsiirtojonoihin kuolee vuosittain useita suomalaisia

Elinsiirtojono on yhä liian pitkä monelle potilaalle. Hyksin elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan osastonylilääkäri Helena Isoniemi kertoo, että kovin pula on munuaisista.

- Me teemme 160-180 munuaisen siirtoa vuodessa. Koko ajan siirtoa odottaa 300 potilasta.

Kun lisäksi lasketaan sydämen, maksan tai keuhkon siirtoa odottavat potilaat jonoon kuolee Isoniemen mukaan vuosittain ainakin 10-20 ihmistä.

Viime elokuusta lähtien elinsiirto on voitu tehdä aina, jos aivokuollut aikuinen ei ole eläessään vastustanut luovutusta. Aiemmin omaiset pystyivät kieltämään elinluovutuksen. Tuolloin kieltäytymisiä oli Isoniemen mukaan noin 15 tapausta vuodessa. Yhden elinluovuttajan elimillä voidaan pelastaa jopa 5-6 potilasta.

Ongelmana on myös, ettei kaikilta sopivilta luovuttajilta saada elimiä käyttöön. Kyse on sairaaloiden resursseista. Aivokuollut potilas on pidettävä teholla tai tehostetussa valvonnassa, kunnes irrotusryhmä ehtii Helsingistä paikalle.

Isoniemi kertoo, että luovutussairaaloissa on yliopistollistenkin keskussairaaloiden välillä huimia eroja.

- Jo vuosia parhaimpia ovat olleet Kuopion ja Tampereen yliopistolliset keskussairaalat sekä Lappeenrannan keskussairaala.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot