Mainos
Mainos

Elintarviketeollisuuden jätteistä bioetanolia

Elintarviketeollisuuden jätteet kelpaisivat bioetanolin raaka-aineeksi.

Maatalouden ja elintarviketeollisuuden jätteistä voitaisiin tuottaa bioetanolia.

Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus VTT on kehitellyt pientä ja edullista etanolin valmistuslaitteistoa, joka voitaisiin sijoittaa esimerkiksi meijeriin tai leipomoon. Jätteet voitaisiin käsitellä etanoliksi heti paikan päällä.

VTT:n Rajamäen koetehtaalla testataan, miten maitojalosteiden sivutuotteista pystytään valmistamaan etanolia. Raaka-aineeksi kelpaavat myös muut elintarviketeollisuuden jätteet, esimerkiksi peruna, joka ei päädy tuotteisiin tai taikinat, jauhot, ja leivät.

Mitä sokeripitoisempi raaka-aine, sitä paremmin käyminen onnistuu. Käymistä on onnistuttu nopeuttamaan haihduttamalla nestettä käymisen aikana. Menetelmä tekee myös pienet etanolin valmistuslaitteistot kannattaviksi

On mahdollista, että tulevaisuudessa kaikissa Suomen meijereissä ja leipomoissa olisi tällainen laitteisto

Jos jätteistä tehdään etanolia, maatalouden ja elintarviketeollisuuden tuottama jätemäärä pienenee. Uudenlainen etanolilaitteisto on myös kohtuuhintainen aiempiin verrattuna.

- Se riippuu siitä, mihin kapasitettiin etanolilaitteisto mitoitetaan ja mikä on raaka-aine, mutta pienimmillään muutamasta sadasta tuhannesta eurosta lähtee, jos käyttöhyödykkeet löytyy, kertoo VTT:n tutkija Antti Pasanen

Lopputuotteena syntyy 40 prosenttista vesi-etanoliseosta. Sellaisenaan se ei vielä sovellu auton tankkiin lisättäväksi. Se on toimitettava jatkojalostettavaksi isompiin laitoksiin.Pienikokoisessa laitteistossa ei etanolia kannata tislata useita kertoja.

VTT laskee, että Suomen peruna-, leipomo ja maitojalostusteollisuuden sivutuotevirroista voitaisiin saada vuodessa 30 000 tonnia etanolia.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 27.12.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme