Mainos
Mainos

Elintarvikevirastosta ei ratkaisua Brysselissä

Elintarvikeviraston kohtalo ei ratkennut EU:n huippukokouksessa, joka päättyi ilta yhdeksältä Brysselissä.

Puheenjohtajamaa Belgia oli esittänyt Helsinkiä viraston sijaintipaikaksi, mutta Italia, vastusti kiivaasti esitystä. Pääministeri Silvio Berlusconin mielestä virasto tulisi ehdottomasti sijoittaa Italian Parmaan.

Samalla kaatui Belgian esitys myös muista EU-virastoista. Päätös siirtyy ensi vuodelle.

Mm. ruoan laatua ja puhtautta valvovan elintarvikeviraston on määrä aloittaa toimintansa jo ensi vuoden alussa. Virasto aloittaakin nyt tilapäisesti Brysselissä.

Lipponen hyvin pettynyt esityksen kaatumiseen

Suomen pääministeri Paavo Lipponen on hyvin pettynyt siitä, ettei elintarvikevirastosta syntynyt tänään sopua.

Virastosta päättäminen oli hänen mukaansa Suomelle koko huippukokouksen tärkein asia. Hän korostaa, että Suomella oli selkeästi 12 maan tuki, varauksella kolmentoista. Esitys kaatui siis selkeästi Italian vastustukseen.

Lipposen mukaan esityksen kaatuminen on myös tappio koko unionille, koska se ei kyennyt päättämään näin tärkeästä asiasta.

Berlusconi tarjosi Suomelle pelastuspalveluvirastoa

Italian pääministeri Silvio Berlusconi ehdotti vaihtokauppaa siten, että Suomi voisi saada Italialle tarjotun pelastuspalveluviraston.

Berlusconi sanoi kokouslähteiden mukaan, ettei voi luopua vaatimuksestaan saada elintarvikevirasto kotimaisten poliittisten paineiden takia. Hän sanoi, että hän on jo antanut periksi kun hyväksyi eurooppalaisen pidätysmääräyksen, vaikka 72 prosenttia italialaisista vastusti sitä. Viimeisen sanansa hän sanoi suurella painokkuudella: - Viimeinen sanani on EI!

Ruotsin Göran Persson ilmoitti, että hän voi hyväksyä paketin muuten, mutta ei siltä osin että se sijoittaisi Ruotsin havitteleman IT-viraston Barcelonaan. Ruotsin mielestä IT-viraston perustamisesta ei voida päättää näin, osana lehmänkauppapakettia.

Ranskan presidentti Jacques Chirac osoitti omaavansa silmää ruotsalaiselle naiskauneudelle.

-Tukholmaanhan voisi sijoittaa mannekiinien koulutuslaitoksen, Chirac virnuili.

Belgian pääministeri Guy Verhofstadt vetosi turhaan kollegoihinsa. Hän sanoi, ettei halunnut Laekenin kokoukseen pitkää yöistuntoa virastoista; se tekisi hänestä huonon vaikutuksen EU-kansalaisiin. Nizzan kokouksessa vuosi sitten riideltiin EU:n päätöksenteosta monta yötä, mutta se oli Verhofstadtin mukaan kuitenkin sen mittaluokan asia että siitä kannattikin puhua.

(MTV3-AFP-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme