Mainos
Mainos

Elintarvikkeiden ilmastovaikutukset entistä paremmin selville

Elintarvikkeiden ilmastovaikutusten eli hiilijalanjäljen laskeminen helpottuu ja yhdenmukaistuu. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on kehittänyt laskentamallin, jolla voidaan laskea minkä tahansa elintarvikkeen ilmastovaikutukset.

- Missään muualla maailmassa ei ole vielä käytössä näin kattavaa ohjeistusta, kehuu MTT:n tutkija Hannele Pulkkinen.

Tähän saakka elintarvikeyritykset ovat tehneet hiilijalanjälkilaskelmia kukin omalla tavallaan eivätkä tuotteiden ilmastovaikutusmerkinnät ole olleet vertailukelpoisia. Kuluttajien kannalta yhtenäinen laskentatapa helpottaa tuotteiden vertailua.

- Tuotteiden ilmastovaikutusten vertailu on mielekästä ainoastaan, jos ne on laskettu samoilla, luotettavilla periaatteilla, muistuttaa Pulkkinen.

Kehitteillä ilmastolaskurit yritysten käyttöön

Ilmastovaikutusten laskentamallia on kehitetty yhdessä yritysten kanssa. Mukana ovat olleet muunmuassa Fazer, HK Ruokatalo, SOK ja Stora Enso. Yritysten mukanaolon toivotaan edistävän sitä, että ne myös ottavat uuden laskentatavan käyttöön.

- Laskennasta on tehtävä yrityksille mahdollisimman helppoa. Seuraavana etappina ovat kattavien ja luotettavien tietokantojen ja eri toimijoille soveltuvien yksinkertaisten laskurien kehittäminen, kertoo tutkimuspäällikkö Juha-Matti Katajajuuri MTT: sta.

Laskentamalli ottaa huomioon kaikki tuotteen ilmastovaikutukseen vaikuttavat tekijät alkutuotannosta kauppaan ja kotitalouksiin asti.

- Laskentasuositus auttaa yritystä tunnistamaan tuotantoketjunsa eniten ilmastoa kuormittavat vaiheet ja kehittämään toimintaansa elintarvikkeiden ilmastovaikutusten vähentämiseksi, sanoo SOK:n ympäristöpäällikkö Terhi Salminen.

Toistaiseksi kaupoissa on vain muutamia tuotteita, joissa on hiilijalanjälki-merkintä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot