Mainos
Mainos

Elintarvikkeiden laatuviat työllistävät tullilaboratoriota

Tullilaboratorion mukaan tänä kesänä ongelmaksi ovat muodostuneet etenkin thaimaalaiset vihannekset, joiden mikrobiologinen laatu on osoittautunut testeissä usein heikoksi.

Joka kymmenes tullin tutkima elintarvike-erä osoittautui alkuvuonna määräysten vastaiseksi, kun elintarvikkeista löytyi torjunta-ainejäämiä tai lisäaineita. Myös pakkausmerkinnät eivät aina täyttäneet määräyksiä.

Määräysten vastaiset elintarvikkeet olivat peräsin 36 maasta, joista tulli hylkäsi eniten thaimaalaisia, italialaisia sekä kiinalaisia tuotteita. Tullilaboratorion mukaan kesän varsinaiseksi ongelmaksi näyttää muodostuvan thaimaalaisten vihannesten heikko mikrobiologinen laatu. Hylätyistä elintarvikkeista lähes puolet oli vihanneksia tai hedelmiä tai niistä valmistettuja tuotteita. Sitä vastoin kaikki tutkitut omena-, päärynä ja viinirypäle-erät olivat määräysten mukaisia. Sitrushedelmistä ainoastaan muutaman appelsiinierän torjunta-ainejäämät ylittyivät.

Muita tärkeimpiä tutkittuja tuoteryhmiä olivat pähkinät, vilja ja leipomotuotteet sekä mausteet ja maustamisvalmisteet. Tullilaboratorion mukaan suhteellisesti eniten ongelmia löytyi mausteista. Kiellettyä Sudan-väriainetta ei kuitenkaan enää löytynyt. Pakkausten ainesosaluettelossa muun muassa atsovärit on usein jätetty ilmoittamatta ja yliherkkyyttä aiheuttavia säilöntäaineita ei ilmoitettu lainkaan tai ne oli ilmoitettu väärin.

Tulli tutki tammi-kesäkuussa runsaat 3500 elintarvike- ja kulutustavaraerää, joista 370 erässä löytyi määräysten vastaisuuksia. Hylättyjä eriä oli suhteellisesti hieman vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Elintarvike-eriä tullilaboratorio tutki noin kolme prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Määräysten vastaisia eriä löytyi 9,4 prosenttia ja hylättyjä eriä oli saman verran kuin vuotta aiemmin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme