Mainos
Mainos

Elintarvikkeista löytynyt kiellettyjä määriä torjunta-ainejäämiä

EU-maista tulleista tuotteista lähes neljässäkymmenessä tutkitusta yli 2000:sta tuotteesta oli liikaa torjunta-ainejäämiä. Joukossa oli esimerkiksi tuoreita kurkkuja, paprikoita ja mandariineja sekä muutamia pakasteita.

Elintarvikeviraston, Tullin ja Helsingin kaupungin tutkimuksissa vajaasta viidestä prosentista kasviksia ja kasvistuotteita löytyi viime vuonna kielletty määrä torjunta-ainejäämiä.

Tutkittavana oli vajaat 2 200 tuotetta. Lähes puolessa niistä oli torjunta-ainejäämiä. Enemmän kuin sallittu määrä torjunta-aineita löytyi lähes sadasta tuotteesta.

Tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen Tullilaboratoriosta kertoo, ettei viime vuonna löytynyt yhtään tuotetta, jossa olisi ollut selkeästi terveydelle vaarallinen määrä torjunta-aineita.

Sallitut rajat ylittävistä tuotteista suurin osa, kuusikymmentä kasvista ja kasvistuotetta, oli tuotu EU:n ulkopuolelta. Siivisen mukaan liikaa torjunta-aineita oli varsinkin thaimaalaisissa vihanneksissa kuten basilikassa ja korianterissa.

- Niitä tuodaan maahan pieniä eriä, paljolti lentorahtina, ja jaellaan suurelta osin etnisiin kauppoihin ja ravintoloihin, kertoo Siivinen.

EU-maista tulleista tuotteista lähes neljässäkymmenessä oli liikaa jäämiä. Joukossa oli esimerkiksi tuoreita kurkkuja, paprikoita ja mandariineja sekä muutamia pakasteita.

Suomalaisia tuotteita narahti vain kaksi. Kyse oli tuoreista mansikoista ja vadelmista.

Viranomaiset tarkastivat enimmäkseen hedelmiä ja vihanneksia, mutta jonkin verran myös viljaa ja kasvistuotteita. Jonkinmoinen määrä torjunta-aineita oli kahdessa kolmasosassa hedelmistä, puolessa viljasta, kolmasosassa vihanneksista ja viidesosassa kasvistuotteista.

Torjunta-ainejäämiä oli suunnilleen yhtä paljon kuin aiemminkin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme