Mainos
Mainos

Ellen Johnson Sirleaf: Tästä tytöstä tulee jotakin - Liberian presidentin elämä

(Otava, 2009)

Olen kuullut, että presidentti Tarja Halonen on tavannut Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin useasti, mutta muuten tuo Afrikan maa on ollut itselleni täysin vieras. Olen osannut sijoittaa sen kartalla suunnilleen oikeaan kohtaan, mutta tämän kirjan luettuani jo pelkän Liberian mainitseminen herättää paljon enemmän ajatuksia.

Mielestäni elämänkerrat ja ihmisten tarinat ovat mitä parhainta luettavaa. Kun joku avaa itseään ja vaiheitaan, alkaa lukija miettiä myös omaa elämäänsä uudella tavalla. Ellen Johnson Sirleafin tarina on yksi osoitus tällaisesta kirjasta. Hänen elämänsä alku tunnetun poliitikon tyttärenä antoi suunnan valoisaan tulevaisuuteen, mutta sekä perhepiirin että ennen kaikkea kotimaan traagiset ja kammottavat tapahtumat muuttivat tien paljon hankalammaksi.

Hän sai neljä lasta nuorena, muutti Yhdysvaltoihin ja eli väkivaltaisessa avioliitossa vieraassa maassa. Hän virui vankilassa ja oli menettää henkensä Liberian mullistuksissa, mutta kaikesta huolimatta hänellä oli niin paljon tahtoa ja voimaa ja kontakteja, että hänestä tuli koko Afrikan ensimmäinen naispuolinen presidentti. Tarina on kuin elokuvasta, mutta sen tekee vielä uskomattomammaksi se, että se tapahtui tosielämässä.

Sen lisäksi, että Liberian presidentistä Ellen Johnson Sirleafista tuli lukijalle kirjan myötä todellinen ja mielenkiintoinen henkilö, ainakin itse ymmärrän hieman enemmän niin Liberian kuin koko Afrikan tapahtumista. Kirjan tarinan kautta voi ymmärtää niitä haasteita, joiden parissa esimerkiksi YK ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF Afrikassa työskentelevät. Moni ongelma juontaa juurensa siitä, että valtiota johdetaan huonosti. Kapinahenki tällaista hallintoa vastaan johtaa helposti kahakoihin maan sisällä. Näin moni on valmis tyytymään huonoon hallitukseen, jos vaihtoehto sille on jatkuva sotatila ja epävarmuus. Tämä on syy, miksi Ellen Johnson Sirleafin tarina luo uskoa myös siihen, että myös konfliktiherkät valtion saavuttavat vielä sovun jonain päivänä - yhdenkin vahvan henkilön taistelu ja täydellinen omistautuminen maansa asioihin voi riittää.

Kirja on hyvä yhdistelmä sekä päähenkilön kertomusta että Liberian historiaa ja nykytilan selittämistä. Presidentin elämänkerta oli helppoa luettavaa, joka vei mukanaan huomaamattaan, mutta poliittisen ja historiallisen järjestelmän selvittämiseen käytetyt kappaleet uuvuttivat lukijan aika ajoin. Suurin ongelma oli se, että teksti vilisi eri järjestöjen ja poliittisten ryhmittymien lyhenteitä. Toki se kuvaa sitä, millaisessa myllerryksessä Liberian poliittinen elämä on ollut, mutta lukijan oli vaikea pysyä perässä, kuka kuului mihinkin ryhmittymään ja mikä sen ryhmittymän tarkoitus olikaan ja kannattiko tämä ryhmittymä nyt Elleniä vai ei. Olisin kaivannut kirjan alkuun tai loppuun listaa, josta lyhenteiden merkityksen olisi voinut helposti tarkistaa.

Keskivaiheilla oleviin kuviin Ellen Johnson Sirleafin elämästä kehotan tutustumaan heti lukemisen alussa. Ne tuovat kirjaan lämpöä ja syvyyttä.

Kirjaa suosittelen kaikille, jotka ovat kiinnostuneita elämänkerroista, vahvojen naisten tarinoista, Afrikasta, historiasta ja/tai politiikasta. 400 sivun lukeminen voisi olla nopeampaa ja helpompaakin, mutta tämä kirja antaa tietynlaisesta raskaudestaan huolimatta todellisen lukuelämyksen.

Kommentoija työskentelee MTV3 uutisten multimediatoimituksessa. Kiireisen työn parhaana vastapainona hän pitää hyvää kirjaa ja lämmintä peittoa. Tosin lukeminen on nykyään hieman kausittaista - lomalla saattaa mennä kirja päivässä, työkiireiden keskellä lukeminen saattaa unohtua viikoiksi. Onneksi kirjat odottavat uskollisesti eivätkä koskaan mene vanhoiksi!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme