Mainos

Ely-keskus: Talvivaaran vuotoa ei pystytä ehkä tukkimaan

Kainuun ely-keskuksen mukaan Talvivaaran kipsisakka-altaan vuoto on niin raju, että sitä ei ehkä kyetä tukkimaan. Vuodon arvioidaan olevan jopa 10 000 kuutiota tunnissa, mikä tarkoittaa, että vuotava lohko tyhjenisi parissa päivässä.

Viime marraskuun turmassa suurimmat vuotoarviot olivat 5000-6000 kuutiometriä tunnissa.

Ely-keskuksen mukaan vuodosta ei aiheudu ympäristöhaittaa, sillä Talvivaarassa on tilaa vuotovesien varastointiin.

– Yhtiöllä on oman ilmoituksensa mukaan noin miljoona kuutiota talven aikana rakennettua allastilaa turvapatojen takana, ja vuoto ohjataan nyt sinne, kertoo MTV3:n toimittaja Keimo Lehtiniemi, joka oli tänään paikan päällä Talvivaarassa.

Vuodon takia yhtiö joutuu silti lisäämään lisäjuoksutuksia sekä etelään että pohjoiseen. Siinä joudutaan venyttämään ympäristönsuojelulakia.

Talvivaaralla hätätoimenpiteitä

Vain viikko aikaisemmin Vaasan hallinto-oikeus kertoi rajoittavansa Talvivaaran kaivoksen käsiteltyjen jätevesien juoksutuksia etelän eli Vuoksen vesistön suuntaan. Pohjoisen suuntaan juoksutuksia ei rajoiteta.

Hallinto-oikeuden välipäätöksen mukaan kaivosyhtiö saa juoksuttaa etelän suuntaan jätevesiä enintään seitsemän prosenttia Kalliojoen senhetkisestä virtaamasta. Jätevedet on johdettava Ylä-Lumijärven ohi.

Nyt vuodon takia hallinto-oikeuden päätöstä joudutaan kenties venyttämään.

– Kyllä tämä on nyt sillä tavalla, että SL 62 tässä tulee ilmeisesti kysymykseen, jolla me nyt joudutaan tämä tavallaan hätätoimenpiteenä hoitamaan. Varmistetaan se, että sulamisvedetkin saadaan hoidettua Kortelammen suunnassa, kertoo Talvivaara Kaivososakeyhtiön tuotantojohtaja Harri Natunen.

SL 62 on ympäristönsuojelulaissa oleva lakipykälä, jossa tehdään ilmoitus poikkeuksellisessa tilanteessa syntyneestä jätteestä. Pykälässä otetaan kantaa poikkeustapauksiin, jonka vuoksi lupamääräystä ei voida tilapäisesti noudattaa.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot