Mainos

Ely-keskus: Tulvat helpottavat etelästä päin

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tiedottaa, että tulvat helpottavat etelästä päin.

Lapväärtinjoella vedenkorkeus on kääntynyt hitaaseen laskuun. Suomen ympäristökeskus ennustaa tulvan laskevan selväsi lähipäivinä.

Samaten Teuvanjoella vedenkorkeus näyttää myös kääntyneen hitaaseen laskuun.

Maalahdenjoella vedenkorkeus on vielä noussut eilisestä, mutta Suomen ympäristökeskus ennustaa sen huomenna lähtevän laskusuuntaan.

Närpiönjoen virtaama on edelleen poikkeuksellisen suuri.

Laihianjoella, etenkin Tuovilassa, vedenkorkeus nousee yhä, ja tilannetta seurataan.

Lapuanjoella Poutussa vedenkorkeus on laskenut selvästi eilisistä lukemista. Mutta vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän korkealla vielä reilun viikon ajan.

Hirvijärven tekojärvessä pyritään pitämään tilaa ennustettuja sateita ja tulevia tulvavesiä varten.

Jääpadot uhkaavat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla

Suomen ympäristökeskus kertoo, että virtaamat ovat vielä jonkin verran nousussa Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla ja äkillisten jääpatotulvien riski on suuri.

Pyhäjoessa jääpadon liikkeelle lähtö on aiheuttanut mittavat vahingot Pyhäjoen keskustassa. Tulvan alle jääneeltä alueelta evakuoitiin kymmeniä ihmisiä ja noin 10 omakotitaloa ja kaksi rivitaloa on kastunut. Vesi nousi padon vuoksi erittäin nopeasti noin 2-3 metriä ja padon ohitettua taajaman vesi lähti taajamassa nopeaan laskuun.

Pyhäjoessa on vielä useita suvantoja jäässä, mutta yhtä isoa ja yhtenäistä jääpatoa joessa ei ole. Jään liikkeet joessa voivat aiheuttaa kuitenkin edelleen patoja ja paikallista vedenpinnan nousua.

Keski-Pohjanmaan joissa virtaamahuippu saavutetaan tämän ja huomisen päivän aikana: virtaamat pysyvät suurina koko viikon. Virtaamat Perhonjoella ja Lestijoella ovat lähellä keskimääräisiä kevättulvavirtaamia. Virtaamat kääntyvät laskuun, mutta jääpatouhka on olemassa ja voi aiheuttaa ongelmia alueella.

Perhonjoella Alavetelissä muodostui eilisiltana jääpato Pelon sillan kohdalle. Tulvavesi uhkasi nousta yläpuolisten talojen kellareihin. Jääpatoa purettiin kaivinkoneella puolille öin, jolloin jäät lähtivät liikkeelle.

Tämän päivän aikana jääpato on nostanut vesiä alempana ja mm. katkaissut Markusbäckenin paikallistien. Myös Lahnakoskella on noin 600 metriä pitkä jääsuma, mutta ainakaan vielä alueen rakennuksille ei ole aiheutunut uhkaa .

Ullavanjoella Alikylässä jääpatoa on purettu kahteen otteeseen kaivinkoneella, kun vesi uhkasi kastella saunarakennuksen.

Lestijoelta tuli yöllä hälytys, että jääpadot uhkaavat Toholammilla ja Purontaassa siltoja, mutta tilanteet laukesivat itsestään.

Taloja on jouduttu suojaamaan jääpatojen aiheuttaman vedenpinnan nousun vuoksi myös Kalajoen varressa. Alavieskan taajamassa jääpato uhkasi muutamaa asuinrakennusta. Kalajoessa jäät ovat kasautuneet pitkältä matkalta Tyngän suvantoon. Malisjoella Nivalan keskustassa vesi on myös jääpadon vuoksi korkealla, jäät ovat työntyneet jokivarren pihoille ja muutama talousrakennus on veden saartamana. Jääsumaa on purettu kaivinkoneilla.

Jääpadot ovat aiheuttaneet ongelmia lisäksi ainakin Tomujoella, Lestijoella, Lamujoella, Temmesjoella ja Tyrnäväjoella. Kiiminkijoellakin jäät ovat lähteneet ensimmäisistä koskipaikoista liikkeelle. Iijoen Siuruanjoella vesi nousee myös jo nopeasti.

Jääpatoriski suuri viikon ajan Pohjanmaalla

Sään kylmeneminen, yöpakkaset ja sateeton jakso on pysäyttämässä virtaamien kasvun tulvajoilla. Jääpatoriski pysyy suurena Pohjanmaan alueella sekä Karvianjoella tulevan viikon ajan. Kiiminkijoen pohjoispuolisissa jokivesistöissä virtaamien nousu on vielä vähäistä paitsi Siuruanjoessa.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot