Mainos
Mainos

Ely: Nikkelipäästö todennäköisesti kalakuolemien taustalla

Nikkelipäästöstä aiheutunut aineenvaihdunnan häiriintyminen näyttää todennäköisimmältä syyltä Kokemäenjoen kalakuolemiin, kerrotaan Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.  

Kuolleita suutareita on havaittu Kokemäenjoessa yhteensä muutamia satoja. Kuolleita kaloja on havaittu niin jokivarrella kuin merialueella Pihlavanlahdella.  

Muiden lajien kuolleita kaloja ei ole juurikaan havaittu.  

Ely-keskuksen kalatalouspäällikkö Kari Ranta-ahon mukaan suutari on erityisen herkkä reagoimaan kiduksen kautta tuleviin päästöihin.  

Hapenpuute ei ole ollut kalakuoleman syynä, sillä happitilanne joessa on ollut ely-keskuksen mittausten mukaan normaali. Lisää tuloksia kalatutkimuksista saadaan ensi viikolla.  

Sukellustutkimuksista saatujen ennakkotietojen perusteella nikkelipäästöstä on simpukoista eniten kärsinyt pikkujärvisimpukka. Vuollejokisimpukkakannasta on tuhoutunut 10-20 prosenttia. Tutkimukset on tehty Harjavallan patoaltaalta merelle saakka.  

Ensi viikolla päätetään, onko simpukkavahingoista saatu tieto riittävää vai tarvitaanko vielä jatkotutkimuksia. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme