Mainos
Mainos

Emeritusprofessori: Valtion pitäisi vielä pohtia telakoiden tukea

Meriteollisuuden asiantuntija, emeritusprofessori Jorma Taina toivoo, että valtio vielä pyörtäisi kantansa telakkayhtiö STX Finlandin tukemiseen.

-Täytyy keksiä jokin luovempi ratkaisu eikä vedota vain siihen mitä EU-säännöt sanovat. Jos valtio ostaisi osan STX:stä, se voisi antaa telakalle tytäryhtiölainaa samalla tavalla kuin Ranska on tehnyt, Taina sanoi STT:lle.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on jyrkästi torjunut ajatuksen, että valtio ryhtyisi STX Finlandin omistajaksi. Saman kannan on viestinyt valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium.

Tainan mukaan uusi omistaja on kuitenkin ainoa vaihtoehto Suomen telakkateollisuuden pelastamiseksi, jos Turku menettää myös saksalaiselta TUI:lta aiemmin saadut tilaukset.

-Toivon itse hartaasti semmoista koalitiota, jossa olisivat mukana Suomen valtio ja raskas metalliteollisuus yhdessä. Tällaisia firmoja kuin Wärtsilä, Metso ja Kone, Taina sanoi. Ilman valtiota tällaista ryhmää tuskin kuitenkaan syntyy.

Ostajaehdokkaita voisi tulla myös Venäjältä. STX:n Helsingin telakka siirtyi jo 2010 puoliksi Venäjän valtion omistaman United Shipbuilding Corporationin (USC) omistukseen. Järjestely on poikinut arktiseen meriteollisuuteen keskittyvälle telakalle mukavasti tilauksia.

-Myös Turkuun voisi rakentaa yhteistyökuvioita, joissa halvemman työn alihankinta siirtyisi Venäjälle ja kalliimpi pysyisi Suomessa. Pietarin tai Viipurin telakoilta voidaan helposti uittaa aluksen lohkoja Suomeen ja päinvastoin, Taina kaavailee.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot