Mainos
Mainos

Emma Donoghue: Huone

Arvio: Lenita Toivakka

(Tammi)

Luettuani tämän kirjan takakannen, en ollut varma, haluanko edes lukea koko kirjaa. Samalta tuntui, kun olin lukenut, lähes ahmien, ensimmäiset sata sivua. Kirja ahdisti ja kuristi ja kuitenkin se tapa, miten asioita kuvattiin, lämmitti ja hymyilytti. Tämä on hyvin erilainen, valoisa ja positiivinen kirja rankasta aiheesta huolimatta

Nuori nainen on ryöstetty, kidnapattu ja teljetty pieneen puutarhavajaan, jossa on vain pieni kattoikkuna. Nuori nainen on viettänyt siellä jo vuosia. Hän elää Huoneessa lapsen kanssa, joka on syntynyt Huoneessa. Nuori nainen on on vuosia ollut kidnappaajansa seksiorja. Tämä kaikki on jo tapahtunut ennen kuin kirjan tarina alkaa.

Huone on nuoren äidin ja erityisesti hänen viisivuotiaan poikansa koko maailma. He elävät päivästä toiseen kahdestaan tiettyjen rutiinien mukaan. Vain TV tuo tietoa, kuvia ja välähdyksiä ulkomaailmasta. Asioita, esineitä ja arjen tapahtumia kuvataan lapsen mielikuvituksella ja tarkkuudella. Välillä, öisin Vanha Kehno pistäytyy ja tuo samalla ruokaa ja muuta tarpeellista.

Myös tunteita ja tilanteita kuvataan kirjassa lapsen silmin ja ajatuksin. Sellaisen lapsen silmin, joka ei muusta tiedä. Äidin ja pojan välinen rakkaus ja kiintymys on kaunista ja jotenkin esimerkillistä. Välillä poika aistii äidin ahdistuksen ja se tuntuu lapsesta niin pahalta. Nuori äiti on vahva ja lapsensa voimalla hän ylläpitää uskoa toisenlaiseen huomiseen.

Kirjassa tapahtuu vielä paljon. En halua paljastaa juonta, koska se oli niin suuri osa tätä lukunautintoa. Kirja saa pohtimaan arjen pieniä ihmeitä. Positiivisuus on meille kaikille aivan ilmaista. Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea.

Lenita Toivakka

Kansanedustaja Mikkeli (kok)

Kirjojen parissa rentoudun ja pakenen arjen kiireitä. Valitettavasti eduskuntatyön ollessa kiivaimmillaan tulee luettua aivan liian vähän. Kommentaattorina lukemiselle järjestyy aikaa. Tämä tekee minulle "työnarkomaanille" tosi hyvää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme