Mainos
Mainos

Emon hylkäämä Onni-pässi sai uuden mahdollisuuden – kulkee nyt Miinan kantoliinassa pitkin maatilaa

Pahnanpohjimmaiseksi jäänyt karitsa sai elämäänsä uuden alun kantoliinan avustuksella.

Onni-pässi syntyi kolmipäisen lammaskatraan viimeisenä, ja se oli sisaruksiaan huomattavasti pienempi ja heikompi.

– Mietittiin, että onko armeliaampaa lopettaa vai koetetaanko, olisiko pikkupässistä eläjäksi. Päätettiin antaa Onnille vielä mahdollisuus, kertoo maatalousyrittäjä Miina Tuominen-Brinkas.

Onni avustettiin emon utareille saamaan ternimaitoa, jonka lisäksi sitä ruokitaan myös pullolla. Kaikki näytti sujuvan hyvin aluksi. Kotieläintiedettä opiskeleva Tuominen-Brinkas kertoo, että Onnin emo Lohtu-uuhi alkoi pian hylkimään pientä karitsaa vahtiessaan kahta muuta poikastaan.

– Onnin motoriikka ei ollut niin kehittynyt kuin hänen sisaruksillaan. Onni ei ehtinyt muiden mukaan, jolloin emo jätti hoitamatta. Se on luonnonvalinta, jos kaksi elävää liikkuu, niin ei voi mennä heikomman luokse, Tuominen-Brinkas toteaa.

"Sinne se nukahti ja rauhoittui"

Maatalousyrittäjänä toimiva perhe ruokki Onnia myös tuttipullolla, joten pässi leimaantui ihmiseen. Onni alkoi yksin jäätyään kaivata myös ihmistä lähelleen, jolloin se aloitti kovaäänisen huutamisen.

– En kestänyt jättää sitä yksin sinne huutamaan. Meillä oli jäljellä pojan vanha kantoliina ja päätin laittaa Onnin siihen. Sujautin sen kantoliinaan ja sinne se nukahti ja rauhoittui, Tuominen-Brinkas kuvailee tilannetta.

Onni on kulkenut kantoliinassa maatilalla, jotta yrittäjä on saanut tehtyä maatilan välttämättömät työt rauhassa. Kaupunkipässiä Onnista ei ole tulossa.

– Ei kuljeta kauppaan ja kaupungille kantoliinassa. Tästä ei tule sisäpässiä. Eläimen paras paikka on aina omien lajitovereiden kanssa, Tuominen-Brinkas toteaa.

Maatilalta kerrotaan, että tuotantoeläintä hoidetaan perheessä yhtä hyvin kuin lemmikkejä, koska eläimen käyttötarkoitus ei Tuominen-Brinkasin mukaan määritä eläimen arvoa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme