Mainos
Mainos

Enemmän kuin Vartion elämänkerta

Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio, kuin linnun kirkaisu

(WSOY)

Tämä on enemmän kuin tavanomainen elämänkerta kirjailijasta. Enemmän kuin väitöskirja hänen ehkä merkittävimmästä teoksestaan. Enemmän kuin jo julkaistut Marja-Liisa Vartion päiväkirjat tai puolison, Paavo Haavikon muistelmat vaimostaan.

Helena Ruuska on koonnut koonnut yhteen koko tunnetun aineiston lisäksi Marja-Liisa Vartion lähettämät ja saamat kirjeet, muiden muistiinpanot ja aikalaiskertomukset. Jo materiaalin keräämisen on täytynyt olla valtava urakka, työstämisestä puhumattakaan.

Toisaalta kun kunnianhimoinen äidinkielen- ja kirjallisuuden opettaja kerran oli jo tehnyt suuren osan työstä väitöskirjaansa varten, kun hän kerran harrastaa nykykirjallisuutta ja haluaa jakaa sitä myös tekemällä kirja-arvosteluja, oli varmaan luonnollista tehdä kaunokirjallinen synteesi hajallaan olleesta materiaalista.

Ruuskalla on sitä paitsi draaman tajua: epätavallisen naisen, nuorena kuolleen Marja-Liisa Vartion elämä tarjoaa ilman mitään liioittelua oivan viitekehyksen monipuoliselle ja jännittävällekin tarinalle. Faktassa on fiktion tarvitsemat ainekset: herkkää aikalaiskuvausta, raskaitakin sosioekonomisia ristiriitoja, romantiikkaa ja seurapiirejä. Tarinan mukana avataan naisen ja perheen asemaa, uhrataan suur-Suomen puolesta, muutetaan maalta kaupunkiin, vaurastutaankin välillä ja tutustutaan vasemmistolaistaiteilijoihin. Käydäänpä Tamminiemessäkin ja kuulaan tuoreeltaan presidentti Urho Kekkosen suhtautumisesta noottikriisiin.

Teksti on jouhevaa ja konstailematonta. Pelko taustalla olleen väitöskirjatyön akateemisesta raskaudesta on turhaa, päinvastoin: se antaa elämänkerralle uskottavuutta.

Merja Sundström haastattelee Helena Ruuskaa sunnuntaina 28.10. klo 11 Helsingin kirjamessuilla halli 7, osasto D 41.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme