Mainos
Mainos

Enemmistö ei koskisi presidentin valtaoikeuksiin

Presidentin vallan karsimista kannattavat eniten kokoomuksen tukijat, mutta heistäkin vain viidennes muuttaisi presidentin tehtävän pelkästään seremonialliseksi.

Suomalaiset ovat tuoreen kyselyn mukaan presidentin nykyisten valtaoikeuksien säilyttämisen kannalla. Kolme neljäsosaa vastaajista pitää perustuslakiin kirjattuja valtuuksia sopivina, ja joka kymmenes jopa lisäisi presidentin valtaa. Väli-Suomen sanomalehdissä julkaistun kyselyn mukaan yhteensä 87 prosenttia suomalaisista tahtoo nykyvahvuisen tai vielä vahvemman presidentin. Valtaoikeuksia karsisi vain 10 prosenttia vastaajista.

Miehet ovat hanakampia muuttamaan oikeuksia kuin naiset. Eniten valtaoikeuksien vähentämistä suosivat kokoomuksen kannattajat, mutta heistäkin vain viidennes haluaisi presidentistä lähinnä valtion seremoniallisen keulakuvan. Keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajat ovat nykyisten valtaoikeuksien kannalla 80-prosenttisesti ja vihreiden kannattajat lähes 90- prosenttisesti.

SDP:n, keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat sopivat äskettäin, että presidentin valtaoikeudet säilytetään ennallaan ainakin seuraavan presidenttikauden ajan.

Suomen Gallupin tekemään tutkimukseen haastateltiin 1000:ta suomalaista maaliskuun alkupuolella. Tulosten virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme