Mainos

Enemmistö luotti Haloseen Nelosen kyselyssä

Tuoreimman kyselyn mukaan Tarja Halonen on yhä johdossa.

Tuoreimman kyselyn mukaan 53 prosenttia vastaajista luottaa vasemmiston presidenttiehdokkaaseen Tarja Haloseen. Porvariehdokas Sauli Niinistöön luottaa puolestaan 47 prosenttia.

Viime viikon lopun ja tämän viikon alun välisenä aikana tehdyn kyselyn tulokset julkistettiin Nelosen ja Helsingin Sanomien yhteisessä vaalitentissä tänään. Marketing Radarin tekemään kyselyyn vastasi 1 100 ihmistä. Kyselyn virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaan ja toiseen.

Vihreiltä vaalin toisella kierroksella tukea odottavalta Haloselta kysyttiin, pitäisikö turkistarhaus kieltää Suomessa. Halosen mielestä elinkeino on laillinen ja kuluttajan asia on tehdä omat valintansa. Itse hän ajatteli, että jos kerran syö eläimiä, voi kai sitten pukea "teurasjätteen" päälleen.

Tanskan työmarkkinamallin puolesta joskus puhuneelta Niinistöltä tivattiin, haluaako hän sitten tehdä työntekijöiden irtisanomisen helpommaksi Suomessakin. Niinistö vastasi, että irtisanomisten kanssa asialla ei ole mitään tekemistä, vaan hän on puhunut sosiaaliturvan ja palkkatyön yhdistämisestä sen sijaan, että ihminen eläisi vain yhteiskunnan tukien varassa.

Kun keskustelussa otettiin esille 1990-luvun leikkaukset, Niinistö muistutti napakasti, että ne tehtiin yksimielisesti hallituksessa, jossa myös Halonen oli mukana eikä isompia erimielisyyksiä tämän kanssa ollut. Niinistö myönsi, että hän tuli joskus käyttäneeksi aika reipasta kieltä. Halonen puolestaan arveli, että juuri se on loukannut joitakin ihmisiä.

Todellista väittelyä kahden ehdokkaan välillä ei tässä tentissä päässyt syntymään. Niinistö sai tilaisuuden kertoa, miten hän asettui vastahankaan, kun Suomeen ajettiin "jättimäistä" Natura-alueiden verkostoa.

Ehdokkaat pantiin pitämään minuutin puhe Pohjois-Posion asukkaille. Vaalin ensimmäisellä kierroksella kuntalaisista yli 83 prosenttia äänesti keskustan Matti Vanhasta. Sekä Halonen että Niinistö puhuivat lämpimästi vastuun kantamisesta koko maasta ja kansalaisten oikeuksista palveluihin. Vaalipuheet tosin saattoivat jäädä monelta posiolaiselta kuulematta, sillä Nelonen ei näy siellä analogisessa verkossa, vaan katselu edellyttää satelliitti- tai digitelevisiota.

Turvatilanteessa ei odoteta muutoksia

Nelosen kyselyyn vastanneista 48 prosenttia eli noin puolet uskoi, että maailman turvallisuustilanteessa ei tapahdu suomalaisten kannalta muutoksia seuraavien kuuden vuoden aikana. Turvattomampaa tulevaisuutta odotti 39 prosenttia ja turvallisempaa 13 prosenttia.

Erilaisista uhkista suomalaisia huolestuttaa kyselyn perusteella eniten maailmanlaajuinen pandemia kuten esimerkiksi lintuinfluenssa. Sen mainitsi 27 prosenttia vastaajista, kun heiltä kysyttiin, millaisiin uhkiin Suomessa pitäisi seuraavan kuuden vuoden aikana ensisijaisesti varautua. Seuraavaksi useimmiten mainittiin kansainvälisen rikollisuuden kasvu (18 prososenttia) ja kansainvälisen talousjärjestelmän syvä kriisi.

Ohjelmassa ehdokkaat pistettiin valitsemaan pahin uhkakuvansa. Halonen valitsi pandemian ja Niinistö ilmaston lämpenemisen. Molemmat korostivat, että tällaisen valinnan äärellä ollaan jo viihteen ja veikkauksen puolella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot