Mainos
Mainos

Enemmistö poliiseista alentaisi sakkoja

Pienempiä sakkoja kannattaa 60 prosenttia poliiseista, ilmenee sisäministeriön teettämästä poliisikyselystä. Vain neljä prosenttia kannattaa kovempia sakkoja. Kyselyssä selvitettiin poliisin mielipiteitä liikenneturvallisuuteen vaikuttavista seikoista.

Poliisikysely tehtiin kahdessa osassa vuosina 1999 ja 2000. Taustalla oli pyrkimys selvittää muun muassa se miten sakkolain muutokset ovat vaikuttaneet poliisin käsityksiin sakoista.

Ennen nettosakkojärjestelmään siirtymistä 48 prosenttia kannatti pienempiä sakkoja. Uudistuksen jälkeen pienempiä kannatti 60 prosenttia. Kovempia sakkoja kannatti ennen uudistusta 11 prosenttia ja uudistuksen jälkeen siis neljä prosenttia.

Sisäministeriön kyselyssä poliiseilta tiedusteltiin myös sitä, pitääkö suurituloisten maksaa kovempia sakkoja. 38 % poliiseista oli sitä mieltä. 20 prosenttia ilmoitti, ettei suurituloisten pitäisi maksaa isompia sakkosummia.

Uudistus kiristi sakotusta

Vuosina 1999-2000 toteutettu sakkouudistus on kiristänyt sakotusta, vaikka sitä aikanaan mainostettiin viranomaisten taholta sillä, että se keventäisi sakkoja.

Liikennesakkoja on nykyisin kolmenlaisia: ensinnäkin tavanomaiset ylinopeus yms. sakot päätyvät poliisilta syyttäjän vahvistettaviksi. Niitä kutsutaan rangaistusmääräyksiksi. Hurjat ylinopeudet päätyvät käräjäoikeuteen ja niistä langetetaan tuomioistuimissa sakkoja. Näissä molemmissa sakon suuruuteen vaikuttaa paitsi teko niin myös sakotettavan tulot.

Kolmas sakkolaji on rikesakot, joita poliisi antaa pikkurikkeistä. Niissä summa on kiinteä, eivätkä tulot vaikuta sakon suuruuteen.

MTV:n uutisten viime elokuussa tekemän selvityksen mukaan yksittäisen sakon keskimääräinen summa kasvoi viime vuonna edellisvuoteen verrattuna peräti 25 prosenttia. Kun keskimääräinen sakko oli 90-luvulla pitkään hieman alle kuusisataa markkaa, vuonna 2000 se oli noin 850 markkaa.

Selittävä tekijä suuremmille sakoille löytyy juuri sakkouudistuksesta ja erityisesti siitä, että tulojen valehteleminen säädettiin rangaistavaksi. Samaan aikaan poliisit alkoivat saada sakotettavan verotiedot tekstiviestillä.

Sakkovilppi eli tulojen valehtelu sakotustilanteessa oli selvästi arveltua yleisempää. Sakkojen kiristymisen lisäksi tilastoista selviää myös rikesakkojen määrän huima kasvu viime vuonna. Tämä selittyy sillä, että uudistuksen myötä rikesakon käyttöalaa ylinopeuksissa lisättiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 03.12.2001)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme