Mainos
Mainos

Enemmistö suomalaisista antaisi biopankkiin näytteen

Suomalaiset suhtautuvat myötämielisesti biopankkinäytteen antamiseen, kertoo Suomen Biopankkien ja Helsingin yliopiston tutkimus.

Yli 60 prosenttia suomalaisista on valmis antamaan biopankkinäytteen. Vastaajista 88 prosenttia kertoo haluavansa antaa biopankkinäytteen lääketieteen edistämisen vuoksi ja 75 prosenttia haluaa auttaa tulevia sukupolvia.

Biopankkeihin ei kerätä näytteitä vain yhtä tiettyä tutkimusta varten, vaan niiden avulla on mahdollisuus luoda uusia hoitomuotoja moniin vaikeisiin sairauksiin, esimerkiksi syöpäsairauksiin.

– Tänään annetulla biopankkinäytteellä voi olla ratkaiseva vaikutus tulevaisuuden potilaalle, Helsingin Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen sanoo tiedotteessa.

Näytteiden keruu on vielä alussa, mutta esimerkiksi Helsingissä biopankkiin on kertynyt viimeisten parin viime vuoden aikana noin 16 000 verinäytettä.

THL:n mukaan biopankkien tavoitteena on saada 250 000 uutta näytettä vuoteen 2020 mennessä.

Suomessa toimii yhteensä kahdeksan biopankkia sairaanhoitopiirien, yliopistojen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yhteydessä. Lisäksi Hus kertoi maaliskuussa perustavansa biopankkiosuuskunnan, johon liitetään kaikki Suomessa toimivat biopankit.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme