Mainos
Mainos

Enemmistö tuomitsee yhä Irakin-hyökkäysen

Yli kaksi kolmasosaa suomalaisista ei edelleenkään hyväksy Yhdysvaltain johdolla Irakiin tehtyä hyökkäystä. Asiaa selvitettiin kyselytutkimuksella, jonka Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunta tilasi Taloustutkimukselta.

Tänään julkistetun tutkimuksen haastattelut tehtiin 22.-24. huhtikuuta, jolloin sodan suurimmat taistelut olivat ohi. Tulosten mukaan 69 prosenttia suomalaisista ei hyväksy Yhdysvaltain johtamaa hyökkäystä Irakiin. Naisista näin ajattelee 78 prosenttia ja miehistä 60 prosenttia.

Hyväksyttävänä Irakiin tehtyä hyökkäystä pitää lähes viidennes kansalaisista. Naisista hyökkäyksen hyväksyy kahdeksan ja miehistä 28 prosenttia. Kuukautta aiemmin hyökkäyksen hyväksyi 14 prosenttia haastatelluista.

Kyselystä ilmeni myös, että tiedotusvälineiden Irakin sodasta antaman kuvan luotettavuus on jonkin verran kasvanut. Sotauutisointia pitää nyt luotettavana 45 prosenttia kansalaisista, kun vastaava luku oli kuukautta aiemmin 36 prosenttia. Tasapuoliseksi sodan käsittelyn joukkoviestimissä arvioi 59 prosenttia, Yhdysvaltoja myötäileväksi 23 prosenttia haastatelluista.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat seuranneet Irakin sodasta kertovia uutisia aktiivisesti. Seuratuin media on televisio.

Muiden keskeisten puolueiden paitsi SDP:n kannattajien keskuudessa Irakin sotaa pidetään nyt hyväksyttävämpänä kuin aiemman tutkimuksen aikaan. SDP:n äänestäjien parissa hyväksyntä on säilynyt ennallaan 13 prosentissa. Eniten sodan hyväksyviä löytyy kokoomuksen äänestäjistä. kokoomuslaisista hyökkäyksen Irakiin hyväksyi 36 prosenttia.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen 1004 suomalaista siten, että otos on painotettu iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan kohderyhmää edustavaksi. Tulosten virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme