Mainos
Mainos

Enestam haluaa RKP:n presidenttiehdokkaan liputtavan Naton puolesta

RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam haluaa RKP:n presidenttiehdokkaan liputtavan Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam sanoi puoluekokouksen avauksessa Tammisaaressa, että RKP:n ehdokkaalla on erinomainen tilaisuus avata keskustelu, kun muiden puolueiden ehdokkaat eivät ilmeisesti uskalla tarttua kysymykseen.

- Natoa koskevat väärinkäsitykset merkitsevät, että monet tuntevat pelkoa. Sen takia keskustelu jäsenyyden käytännön seurauksista olisi välttämätön, Enestam sanoi.

Hänen mielestään on Suomen keskusteluilmastolle tyypillistä, että Suomessa ollaan suuremmitta suruitta valmiita hyväksymään EU:n turvatakuiden kautta pitemmälle meneviä sotilaallisia velvoitteita, kuin mitä Naton peruskirja sisältää.

- Ja sitten vielä väittäen, että Suomi olisi edelleen sotilaallisesti liittoutumaton. Tässä RKP:n ehdokkaalla on mahdollisuus nostaa kissa pöydälle, Enestam sanoi.

Hän huomautti Naton muuttuneen luonteeltaan paljon ja se on kehittynyt puolustusorganisaatiosta kansainväliseksi vastuunkantajaksi. Se on myös ainoa järjestö, joka kykenee puuttumaan kriisipesäkkeisiin ja pelastamaan siviilejä.

- Nato koostuu demokraattisista maista, mukaanlukien kolme Pohjoismaata joiden kanssa Suomella on läheinen yhteistyö. Ei se sen merkillisempi kerho ole. Enestam sanoi uskovansa, että Suomen Nato-jäsenyys on todennäköinen, aikanaan, kun kansan tuki on saatu.

Puoluekokous valitsee RKP:n presidenttiehdokkaanhuomenna. Ehdolla ovat kansanedustaja Eva Biaudet ja europarlamentaarikko Henrik Lax. Äänestyksestä odotetaan tasaista.

Seuraajaehdokkaat esille ja kilpailemaan

Enestam valitaan huomenna viimeiselle kaudelle puheenjohtajaksi. Hän vakuutti pitävänsä kiinni päätöksestään luopua ja kehotti kaikkia uusia puheenjohtajaehdokkaita ilmoittautumaan kisaan, mieluiten jo puoluekokouksen aikana. Uusi puheenjohtaja valitaan vuoden päästä Vaasassa ja johtaa RKP:tä vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

- Nyt kiinnostuneilla ehdokkailla on tilaisuus hyvissä ajoin profiloitua, keskustella puolueen tulevaisuudesta ja keskustella keskenään, Enestam sanoi ja toivoi, että ehdokkaita ilmoittautuisi useampia.

Ensi eduskuntavaaleihin Enestam asetti kunnianhimoisen tavoitteen: RKP:n tulisi vallata takaisin kaikki kolme paikkaa, jotka puolue menetti vuoden 2003 katastrofivaaleissa. Ensi vaaleihin RKP menee uudella puolueohjelmalla. Valmisteluja vetää ympäristöministeriön puoluesihteeri Stefan Wallin, jota yleisesti pidetään Enestamin vahvana seuraajaehdokkaana. RKP:n nuorisojärjestön puheenjohtaja Anna Bertills kehotti jo tänään Wallinia asettumaan ehdolle.

Enestam muistutti, että ruotsinkielisten instituutioiden Suomessa täytyy pysyä kilpailukykyisinä, jotta ne pärjäisivät kun kaksikielisten perheiden osuus jatkaa kasvuaan. Se koskee myös RKP:tä, hän muistutti.

- Meidän on oltava piirun verran parempia kuin suomenkielinen vastine, Enestam sanoi.

Puheessaan Enestam esitti myös Suomen kehitysavun nostamista YK:n suositustasolle 0,7 prosenttiin BKT:sta suunniteltua nopeammin, eli vuoteen 2010 mennessä. Hänen mielestään Suomen tulisi myös asettua tukemaan köyhimpien kehitysmaiden velkojen anteeksiantoa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 11.6.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme