Mainos
Mainos

Enestam: Jätteenpoltto kompostointia parempi vaihtoehto

Biojäte päätyy ympäristöministerin mukaan kaatopaikalle eikä tarkoituksensa mukaan maanparannusaineeksi.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestaminmielestä biojätteiden polttaminen on kompostointia parempi vaihtoehto.

Ympäristöministeri sanoo Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa, että biojäte päätyy nykyään lopulta kaatopaikalle, sillä esimerkiksi maanviljelijät eivät suostu käyttämään jätekompostia maanparannusaineena.

- Jätteenpoltto, joka täyttää vaatimukset päästöjen rajoittamisesta, on ympäristönsuojelunkin kannalta hyväksyttävä ja turvallinen tapa hyödyntää jäte polttoaineena, Enestam linjaa.

Kansalaiset kuitenkin suhtautuvat jätteenpolttoon nihkeästi. Enestamin mielestä tämä johtuu osin siitä, että tiedot jätteenpoltosta ovat vanhentuneita. Hänen mukaansa uudet laitokset ovat vähäpäästöisiä ja tuottavat sitä paitsi sähköä ja lämpöä.

Ympäristöministerin edeltäjät ovat asettaneet kierrättämisen jätteenpolton edelle.

Jätteenpoltolle tuomio sekä vihreiltä että luonnonsuojelijoilta

Ympäristöministeri Enestamin ajatukset biojätteiden polttamisesta saivat heti tuoreeltaan ankarat vastalauseet sekä Suomen Luonnonsuojeluliitolta että vihreiltä.

Luonnonsuojeluliitto kehotti Enestamia perehtymään nykyaikaiseen kompostointiin ja opettelemaan jätelakia. Liitto sanoi kannanotossaan, että nykyaikaisten kompostilaitosten tuotokset sopivat erinomaisesti maanparannusaineeksi myös ruokakasvien viljelyyn.

- Ministerin tiedot ovat ajalta, joilloin komposteja pilattiin sekoittamalla niihin jätevesilietteitä. Lietteiden raskasmetallit joutuivat silloin kompostiin. Nykyisin jätevesilietteitä ei sekoiteta viljelykäyttöön tarkoitettuun kompostiin, liitto opasti.

Liitto muistuttaa jätelaista, joka velvoittaa ensisijaisesti ehkäisemään jätteen syntyä ja toissijaisesti kierrättämään jätteet.

- Jos ministeri Enestamin tiedossa on ollut, ettei kompostihumusta hyödynnetä, olisi ministerin pitänyt ryhtyä toimiin biojätteen kierrätyksen edistämiseksi eikä kehottaa toimimaan jätelain vastaisesti.

Vihreät pelkäävät polttamisinnon leviävän

Vihreiden puoluesihteeri Ari Heikkinen arvioi puolestaan, että YTV:n suunnitelmat sekajätteen polttamisesta uhkaavat romuttaa kuvan edistyksellisestä ja ympäristöystävällisestä pääkaupunkiseudusta. Heikkinen sanoi tänään Riihimäellä pelkäävänsä, että sama linja leviää muuallekin maahan.

- Asiaa ei helpota ympäristönsuojeluvastaisen ympäristöministerin uskomattomat linjaukset biohajoavan jätteen sopivuudesta poltettavaksi sekajätteenä, Heikkinen paheksui.

Pääkaupunkiseudulla ei ole vielä löydetty paikkaa minne jätteenpolttolaitos voitaisiin rakentaa ja Heikkinen arvioi, ettei sijoituspaikkaa kovin helposti löydetäkään. Jätepolton maine tuskin houkuttelee kunnallispäättäjiä, puoluesihteeri uskoi.

Heikkinen sanoi, että vihreät vastustavat jätteiden polttoa jatkossakin, sillä jätepolitiikan päälähtökohdan pitää yhä olla synnyn ehkäiseminen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme